16 Σεπτέμβριος, 2018 21:16
Ηλειακό ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, αφού ερωτήθηκε για φλέγοντα θέματα που απασχολούν τόσο την Ηλεία όσο και ευρύτερα τη Δυτική Ελλάδα. Ο κος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση για τα Πυροδάνεια από το Δημοσιογράφο της ΟΡΤ και της Εφ. ΠΑΤΡΙΣ Γιάννη Αργυρόπουλο και ερώτηση για την Ολύμπια και την Ιόνια οδό από το Δημοσιογράφο της ΓΝΩΜΗΣ Φώτη Καλύβα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα χθες στην ομιλία σας να κάνετε έναν διαχωρισμό στα δάνεια. Κάποια τα χαρακτηρίσατε ότι είναι δύσκολο να αποπληρωθούν από τους δανειολήπτες και εκεί θα υπάρξει μια μέριμνα από την επόμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν, όμως, και τα δάνεια των κακοπληρωτών οι οποίοι στρατηγικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία δανείων, κ. Πρόεδρε, και αφορά έξι περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Ηλεία. Είναι τα λεγόμενα πυροδάνεια. Είναι δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και είχαν, αν θέλετε, και έναν προνοιακό χαρακτήρα. Είχαν δοθεί από την τότε κυβέρνηση, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δάνεια σε εκατοντάδες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακουφιστούν και -αν θέλετε- να αναστηλώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτά τα δάνεια σήμερα είναι, θεωρούνται μάλλον, λόγω της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, ως πλήρως επανεισπράξιμα και έτσι από τον χαρακτήρα τον προνοιακό που είχαν, σήμερα έχουν γίνει θηλιά για εκατοντάδες χιλιάδες, μπορώ να πω, δανειολήπτες επιχειρηματίες. Υπάρχει ένα αίτημα από τις τοπικές Αρχές και από τα επιμελητήρια να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για αυτά τα δάνεια. Θέλουμε την απάντηση σας πάνω σε αυτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, είναι ειδικό θέμα. Το γνωρίζω, δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω αυτή την στιγμή για το τι μπορεί να γίνει. Θα το συζητήσω με το οικονομικό μου επιτελείο και με τους συμβούλους μου και θα επανέλθω.
ΦΩΤΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ (ΓΝΩΜΗ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Στη Δυτική Ελλάδα και τη βόρεια Πελοπόννησο, η λειτουργία δυο αυτοκινητόδρομων της Ολυμπίας οδού και της Ιονίας Οδού, εδώ και μερικούς μήνες, ήδη έχει αναδείξει τα ευεργετήματα τέτοιων υποδομών. Αύξηση επισκεψιμότητας, παραγωγική κινητικότητα. Εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες όπως είναι η Πατρών-Πύργου, όπως είναι η νέα σιδηροδρομική γραμμή. Ένα τοπίο δημοσίων έργων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων το οποίο εξακολουθεί να καρκινοβατεί. Και θα ήθελα να ρωτήσω, όχι μόνο για τα δύο συγκεκριμένα έργα που ανέφερα ως παραδείγματα, αλλά στο τοπίο των δημοσίων έργων εκτιμάτε ότι στη χώρα μας μπορούν να υπάρξουν αλλαγές; Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να επιταχύνει τέτοιου είδους υποδομές;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ναι. Και όπως σας είπα και πριν θα υπάρχει και μια αυστηρή προτεραιοποίηση σε έργα τα οποία είναι εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε ακόμα λίγα, αλλά σημαντικά κενά, για να ολοκληρώσουμε το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων στην πατρίδα μας. Αναφερθήκατε στο παράδειγμα του δρόμου Πύργου-Πάτρα, νομίζω ότι είναι γνωστό το τι έγινε εκεί και που οδήγησε η κατάτμηση του έργου και η ανάθεσή του σε προτιμητέους εργολάβους της Κυβέρνησης οι οποίοι, στη συνέχεια, φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμοι ή διαθέσιμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ως προς τους αυτοκινητοδρόμους η μεγάλη μας έλλειψη σήμερα αφορά την Πατρίδα μου την Κρήτη και αποτελεί δέσμευσή μου ο βόρειος οδικός άξονας να ολοκληρωθεί. Και είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλω, επίσης, να πω για τη Βόρεια Ελλάδα -είναι κάτι το οποίο είχα πει και πέρυσι στην ομιλία μου- ότι θα σπάσουμε την απομόνωση των δυο περιφερειακών ενοτήτων που σήμερα ουσιαστικά δεν συνδέονται με ικανοποιητικούς δρόμους με το υπόλοιπο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων και με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και αναφέρομαι στην Πέλλα και στη Δράμα. Είναι οι δύο μεγάλες ελλείψεις. Οι δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες που έχουν σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης με την Εγνατία Οδό και τελικά με τη Θεσσαλονίκη.
Και μια γενική παρατήρηση σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης. Οι αυτοκινητόδρομοι με συμβάσεις παραχώρησης δρομολογήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από την κυβέρνηση του Κώστα του Καραμανλή και ξεμπλοκαρίστηκαν ουσιαστικά μετά τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ολοκληρώθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία πολέμησε τη λογική των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όχι μόνο με καθυστέρηση, αλλά με μεγάλο πρόσθετο κόστος. Και όλη αυτή η περιπέτεια στοίχισε τελικά στους Έλληνες φορολογούμενους 500 εκ. παραπάνω από αυτά τα οποία ήταν απαραίτητα εάν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.
Θα είμαστε σε θέση, σίγουρα, πριν από τις εκλογές να ανακοινώσουμε την προτεραιοποίηση των μεγάλων έργων που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα να γίνουν στη χώρα. Να εξηγήσουμε με σαφήνεια πως αντιλαμβανόμαστε τη χρηματοδότησή τους και να περιγράψουμε επίσης μια διαφορετική φιλοσοφία -για την οποία σας μίλησα ήδη πριν- για το πώς τα έργα στη χώρα θα πρέπει να υπακούουν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό. Και ξέρετε όταν μιλάμε για έργα συνήθως σκεφτόμαστε δρόμους και τρένα. Σπάνια μιλάμε για διαχείριση απορριμμάτων, σπάνια μιλάμε για βιολογικούς καθαρισμούς, σπάνια μιλάμε για διαχείριση υδάτων, βασικά έργα υποδομής που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία και αυτά είναι όμως απολύτως κρίσιμα. Και επειδή τα έργα αυτά αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά Υπουργεία θα σας δώσω μόνο το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία έχει μια ενιαία αρχή σε επίπεδο Πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό των έργων συνολικά στη χώρα. Για να μπορεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τέτοιου είδους καταμερισμούς και παθογένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κάθε Υπουργός ή ο κάθε Περιφερειάρχης ή ο κάθε δήμαρχος μπορεί να βλέπει μόνο το δικό του στενό αντικείμενο, χωρίς να μπορούμε να βλέπουμε τελικά τη μεγάλη εικόνα.