15 Οκτωβρίου 2006  /15 Οκτωβρίου 2023. Μια αποτίμηση και μια προσδοκία.

23 Ιανουαρίου - 14:40 Τοπικά

Του Μάκη Παρασκευόπουλου , Δημάρχου Πύργου 2007-2014.

Στις  15 Οκτωβρίου 2006, η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ,η παράταξη που είχαμε ιδρύσει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ,του Συνασπισμού αλλά και με συμπολίτες από το χώρο της Ν.Δ., κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Πύργου  με ποσοστό 49,5 % . Κερδίσαμε και τις επόμενες εκλογές ,τον Νοέμβριο του 2010  με ποσοστό 52 % .Στις 15 Οκτωβρίου 2023 , 17 χρόνια μετά, μια νέα παράταξη ,η παράταξη ΜΠΟΡΟΥΜΕ του Στάθη Καννή , κέρδισε τις εκλογές  και  ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου .

Η πολυδιάσπαση της  ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ  το 2014 , στέρησε τη δυνατότητα της αποτίμησης και της υπεράσπισης  της περιόδου 2007-2014 .

Εννέα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας μου ,στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται , αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να παρέμβω στο δημόσιο διάλογο , για μια συνοπτική αποτίμηση του   έργου μας  και  την προσδοκία μου για το μέλλον που έφθασε.

Βασική αρχή της παράταξής μας υπήρξε ο σεβασμός του έργου των προηγούμενων δημοτικών αρχών  και όχι η έγνοια για την εξαφάνιση των ιχνών που άφησαν κατά τη διαδρομή τους . Το έργο του Μιχάλη Ξυστρή, του Λάμπη Κανελλακόπουλου, του Γιώργου Δημητρακόπουλου και του Γαβρίλη Λιατσή , παρά την κριτική μας και τις   διαφωνίες μας, αποτελούσε  εφαλτήριο  για το δικό μας έργο.

Συντάξαμε το πρόγραμμά μας με βασική θέση ότι προσβλέπουμε στις επόμενες γενιές  και όχι στις επόμενες εκλογές.   Προτάξαμε έργα υποδομών ,αναπλάσεων και πολιτισμού που θα  μπορούσαν να ανοίξουν  τους δρόμους της ανάπτυξης  για το δήμο, να τον βγάλουν από την υστέρηση και να κάνουν καλλίτερη την καθημερινότητα των πολιτών.

 Στα  πλαίσια αυτά , προχωρήσαμε στην αγορά του εργοστασίου Ξυστρή  και την δημιουργία του Θεματικού Πάρκου , στην κατασκευή του  Πολιτιστικού  και  Αθλητικού  Κέντρου Κούβελου , στην επέκταση της ύδρευσης  από τον Ερύμανθο σε όλη την επικράτεια του δήμου .    Εκτελέσαμε  εργασίες στήριξης του Νεοκλασικού  Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου ,  προχωρήσαμε στις  μελέτες  για την ανάπλασή του και λάβαμε την έγκριση από το ΚΑΣ .    Αναπλάσαμε  τις κεντρικές αστικές αρτηρίες  της Αγίου Γεωργίου , Ερυθρού Σταυρού και Υψηλάντου, τον κόμβο προς Σπιάτζα ,διανοίξαμε πλήθος αδιάνοικτων  οδών.   Με  την Περιφέρεια κατασκευάσαμε το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και αγοράσαμε έκταση για την ανέγερση του 1ου Λυκείου . Προχωρήσαμε σε σημαντικές αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο και αναπλάσαμε πλατείες και κεντρικές οδούς στις  Κοινότητες .Εκτελέσαμε εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα. Ανακαινίσαμε και επαναλειτουργήσαμε τον βιολογικό Κατακόλου. Αναπλάσαμε και επαναλειτουργήσαμε  το τουριστικό κέντρο του Επαρχείου.

Με το Λιμενικό Ταμείο και την Περιφέρεια ,σχεδιάσαμε και δημοπρατήσαμε τα λιμενικά έργα επέκτασης του προσήνεμου μόλου ,την διαπλάτυνση της προβλήτας και την τεχνητή νησίδα  στο λιμάνι του Κατακόλου .Εξασφαλίσαμε εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο ( ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ) για το λιμάνι και την χερσαία ζώνη  με μελέτες για ένταξη στο ΕΣΠΑ  των έργων για τη νέα μαρίνα ,τα κτήρια στη χερσαία ζώνη ,το κτήριο υποδοχής κ.λ.π. , για να μετατρέψουμε το Κατάκολο σε ένα από τα πιο σύγχρονα λιμάνια της Μεσογείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της οκταετίας μας ,ξεπέρασε τα 40.000.000 ευρώ.

Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε κοινωνικές δομές με σημαντικό έργο ,το κέντρο προστασίας κακοποιημένων γυναικών και το κοινωνικό παντοπωλείο .Στηρίξαμε το κοινωνικό φροντιστήριο και το κοινωνικό φαρμακείο.

Αναπτύξαμε και στηρίξαμε δίκτυο πολιτιστικών δράσεων υψηλής ποιότητας. Στηρίξαμε τον αθλητισμό με προγράμματα μαζικής άθλησης ,σημαντικές εκδηλώσεις  και  συστηματική συντήρηση  των περιφερειακών  γηπέδων.      

Και οι δύο θητείες μας έλαβαν χώρα μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και στη μέγγενη της κρίσης των σκουπιδιών. Παρ όλα αυτά ,καταφέραμε να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο, να εκτελέσουμε και να δρομολογήσουμε μεγάλα έργα και  να μπούμε  σε τροχιά ανάπτυξης .

Η κρίση των σκουπιδιών, που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες δεκαετίες και που εργαλειοποιήθηκε  και εξελίχθηκε σε μια ακραία πολεμική   κατά του Δήμου και της Δημοτικής μας αρχής , μια πολεμική που δεν υπήρξε σε κανέναν άλλον δήμο στην Ελλάδα, επιβράδυνε το έργο μας και ανέκοψε την πορεία μας. Κι όμως, ήταν η δημοτική μας αρχή που πρωταγωνίστησε μ ε τον Δήμο  Ήλιδας και όλους τους δήμους του Νομού  για την δημιουργία του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου διαχείρισης  των απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά . Η δημοτική μας αρχή υπέγραψε με τον ΦΟΔΣΑ την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου . Και σήμερα απαλλαγμένοι από τον εφιάλτη ,να μπορούμε να σχεδιάσουμε και να βαδίσουμε τους δρόμους του μέλλοντος.

Η νέα Δημοτική Αρχή διαθέτει και γνώση και εμπειρία. Με σεβασμό και ευγένεια προς όλους ,φίλους και αντιπάλους ,θα πρέπει να οικοδομήσει μια αντίληψη συνεργασίας και συναινέσεων ,για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Παρατάξεις και κοινωνία ,θα πρέπει  επιτέλους να καταλάβουν ότι η διαφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας , αλλά η εχθρότητα ,το μίσος  και οι  σκευωρίες  ,χάριν αντιπερισπασμού, στο δημόσιο διάλογο ,είναι στοιχεία  εκτροπής. Ο μόνος αντιπερισπασμός για μια δημοτική αρχή είναι το έργο της.

Στις νέες συνθήκες ,στις συνθήκες της προσδοκίας και της ελπίδας,   αναφέρω κάποιες από τις ανεκπλήρωτες θέσεις του δημοτικού μας προγράμματος ,του 2006 :

Η ανάπλαση του Μανωλοπούλειου νοσοκομείου του Τσίλλερ (;) και η μετατροπή  του σε πολυχώρο πολιτισμού ,σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γειτονικού χώρου, η ανάπλαση του βιομηχανικού πυρήνα  του εργοστασίου Ξυστρή ,ο διάδρομος που θα ενώσει το Μανωλοπούλειο με το πάρκο Ξυστρή ,τον σιδηροδρομικό σταθμό και το Μουσείο .Η διεκδίκηση από τον δήμο των αποθηκών του ΑΣΟ και η άμεση ανάπλασή τους σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη. Η ανακαίνιση των υπνωτηρίων του ΟΣΕ . Η άμεση ανέγερση του 1ου  Λυκείου  στο νέο του χώρο. Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με ελεγχόμενη στάθμευση και τη δημιουργία χώρων παρκινγκ .   Η δημιουργία της νέας μαρίνας και τα έργα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ.  Η ίδρυση βιοτεχνικού πάρκου. Ο διάλογος  για την στρατηγική συνεργασία των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με στόχο την ενοποίηση των δύο Δήμων με δύο πρωτεύουσες –την Διοικητική και την Πολιτιστική .  Η δημιουργία αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδίου για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη του δήμου. Και στο βάθος,  η στρατηγική πρωτοβουλία για τις εφικτές  νομοθετικές ρυθμίσεις  με σκοπό την   πολεοδόμηση και την ανάπλαση των παραλιακών οικισμών , με παραχώρηση τίτλων στους κατόχους  ,ώστε από την κατάσταση της ομηρίας  και της στασιμότητας , να μετατραπούν σε δυναμικές και σύγχρονες λουτροπόλεις. Σε συνδυασμό με τον μερικό επαναπλημμυρισμό  της λίμνης Μουριάς  και την τουριστική και οικιστική αξιοποίηση των υπόλοιπων  άγονων εκτάσεών της , μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών .

Όλα αυτά και πολλά άλλα,  θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμβολή για μια ακόμη πρόταση ,να  ανασυνθέσουν  ένα οραματικό σχέδιο για τον Πύργο του μέλλοντός μας.

Πύργος  23/1/2023

Περισσότερα Νέα