19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Αφιέρωμα Ζλιν: Εκεί που διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της 7ης και της 8ης Τέχνης

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πρωτοπόρο και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, που ήρθε να καλύψει το μεγάλο κενό στην κινηματογραφική παιδεία και να δώσει το ερέθισμα της δημιουργίας στους εκφραστές της νέας εποχής, «γράφει» φέτος ίσως την πιο σπουδαία σελίδα στην 19χρονη πορεία του, καθώς συναντά ουσιαστικά τις «ρίζες» του.

Μέσα από μια «διαδρομή» ταινιών στις οποίες οι δημιουργοί τους εισήγαγαν για πρώτη στοιχεία, μορφές, μεθόδους και τεχνικές, όπως ο συνδυασμός ζωντανής δράσης και animation, τα γυάλινα ειδώλια, οι κούκλες από συρμάτινο σκελετό, τα αναδιπλούμενα βιβλία, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, αλλά και η χρήση “βιομηχανικής μουσικής” σε μουσική επένδυση ταινίας, ουσιαστικά συνδέει το παρόν του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου με την «μήτρα» που τον γέννησε, με τα Zlin Film Studios, που δημιούργησαν το 1961 το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, το Zlin International Film Festival of Children and Yout.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μια γενική αφήγηση αλλά τα στοιχεία εκείνα που συνέθεσαν  την ιστορία των θρυλικών κινηματογραφικών στούντιο του Ζλιν της Τσεχίας, που γιόρτασαν φέτος την 80η επέτειο από την ίδρυσή τους, το 1936, οπότε χτίστηκε το πρώτο στούντιο στο λόφο πάνω από την πόλη.

Αυτό το αφιέρωμα, που είναι ένα μάθημα ιστορίας του κινηματογράφου, ουσιαστικά ανοίγει και κλείνει την αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ως έκφραση τιμής και αγάπης σ΄αυτούς τους μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου, που πρώτοι σε όλο τον κόσμο ανάδειξαν τη σπουδαιότητα και την παιδαγωγική διάσταση του κινηματογράφου για παιδιά και νέους. Ανάμεσά τους, ο ενδιαφέρων σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αργότερα βραβευμένος με Όσκαρ Έλμαρ Κλος, ο φοβερός παραγωγός Λάντισλαβ Κόλντα κι ο αβαν γκαρντ φωτογράφος, μοντέρ, οπερατέρ και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Όσκαρ Αλεξάντερ Χάκενσμιντ.

Στο αφιέρωμα «Ζλιν, ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων», θα προβληθούν ταινίες δέκα σκηνοθετών των Zlin Film Studios, μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμανέρ, μικτής τεχνικής και animation, που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της διαχρονικής τους παραγωγής.

Το αφιέρωμα, στο οποίο συνολικά περιλαμβάνονται 25 ταινίες των σημαντικότερων εκπροσώπων  των Zlin Film Studios από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας,  ξεκινά την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας. Στον Πύργο, στο Θέατρο Απόλλων,  με την προβολή της ταινίας μυθοπλασίας «Οι θρύλοι του Βαρόνου Μινχάουζεν» του φημισμένου Κάρελ Ζέμαν, που με αυτό του το έργο εισήγαγε το 1961 έναν άνθρωπο της εποχής του διαστήματος, στον κόσμο των λογοτεχνικών φανταστικών ηρώων, ποιητών και των εξερευνητών, και στην Αμαλιάδα, στο Cine Cinema,  με την ταινία μυθοπλασίας του ίδιου δημιουργού, «Ταξίδι στην αρχή του χρόνου» [Σημ.: Ο κυριολεκτικός τίτλος της ταινίας είναι: Ταξίδι στην Προϊστορία], του 1955.

Οι προβολές ταινιών από εξαιρετικούς δημιουργούς των θρυλικών Zlin Film Studios θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ με έργα των Κάρελ Ζέμαν, Ραντίμ Τσβρτσεκ, Ερμίνα Τίρλοβα, Γιοζέφ Πινκάβα, Μποχουμίλ Σεγντά, Ζντενεκ Ροσκοπάλ,  Λούντβικ Κάντλετσεκ, Μίλαν Σεμπέστα, Χάνα Πινκάβοβα, Τόμας Χόνταν.

Η αυλαία των προβολών του αφιερώματος πέφτει την Παρασκευή, 9 Δεκμεβρίου, με την βιογραφική ταινία για τη ζωή και το έργο του θρύλους του παγκόσμιου σινεμά Κάρελ Ζέμαν, «Κάρελ Ζέμαν, ένας εξερευνητής του σινεμά», του Τόμας Χόνταν, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο και την ταινία μυθοπλασίας «Διακοπές με τον Μίνκα», του Γιοζέφ Πινκάβα, στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα.

Το αφιέρωμα σχεδίασαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ζλιν Μαρκέτα Πάσμοβα, με την υποστήριξη του Μουσείου Κάρελ Ζέμαν και του Εθνικού Κινηματογραφικού Αρχείου της Τσεχίας.

Οι ταινίες θα προβληθούν σε υπερσύγχρονη μορφή προβολής αρχείων υψηλής ευκρίνειας, μεταφρασμένες και υποτιτλισμένες ειδικά για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
 

 

 

Αφέρωμα Ζλιν, ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων

ΚΥΡΙΑΚΗ/ SUNDAY 04-12

Πύργος-AΠΟΛΛΩΝ 11:00

Οι θρύλοι του Βαρόνου Μινχάουζεν/The Fabulous Baron Munchausen, 87΄ & ΤΡΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Πύργος-AΠΟΛΛΩΝ 16:00

Ο Δράκος πίσω από το χωριό/There Is a Dragon in the Village Backyards, 88΄

Αμαλιάδα-CINE CINEMA 11:00

Ταξίδι στην αρχή του χρόνου/A journey to the beginning of time, 93’                             

Αμαλιάδα-CINE CINEMA 17:30

Ζλιν, ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων
ΔΕΚΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (διάρκεια 123΄)

ΔΕΥΤΕΡΑ/MONDAY 05-12

Αμαλιάδα-CINE CINEMA 09:00

Ζλιν, ο λόφος των ονείρων
ΕΦΤΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (διάρκεια 71΄)
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ/FRIDAY 09-12

Αμαλιάδα-CINE CINEMA 09:00

Διακοπές με το Μίνκα 87΄

Πύργος-OΡΦΕΑΣ 11:00

Μαργαρίτες για την Κυρά του κάστρου 82΄

AΠΟΛΛΩΝ 16:00

Καρελ Ζέμαν, ένας εξευρευνητής του σινεμά 105΄

 

Περισσότερα Νέα