1η ημέρα δράσεων Ολυμπιακής Εβδομάδας: Οι μαθητές μαθαίνουν και δημιουργούν πάνω στις ολυμπιακές αξίες

8 Απριλίου - 18:58 Τοπικά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2800 χρόνια από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. και του εορτασμού της Τελετής Αφής για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα τρία πρώτα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βουνάργου και το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κούμανη, συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημαρχείου, όπου έγινε η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου από την χορωδία του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων και η Αρχαιολόγος κα Ρούλα Λεβεντούρη μίλησε για τα 2800 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και ταυτόχρονα έθεσε ιστορικές ερωτήσεις στα παιδιά κάνοντας την συζήτηση πιο διαδραστική.

Τον λόγο πήραν η Ιωάννα Σταματοπούλου, εν ενεργεία διεθνής Ελληνίδα υδατοσφαιρίστρια που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στην Εθνική Ελλάδας και στον Ολυμπιακό Πειραιώς και έχει κατακτήσει 3 Ευρωπαϊκά Μετάλλια με την Εθνική Ελλάδας και η Ελευθερία Φτούλη, αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης που αγωνίστηκε στο διπλό γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Και οι δύο μίλησαν για την αξία του πρωταθλητισμού, τις εμπειρίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και την ανάγκη θεσμικής και υλικής θωράκισης της Ολυμπίας, καθώς η πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες χρειάζεται υποδομές άξιες του ονόματος και του ρόλου της στην παγκόσμια ιστορία.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος συνεχάρη τις πρωταθλήτριες για την παρουσία τους σήμερα εδώ, στην γενέτειρα του Ολυμπισμού, και για την επιθυμία τους να διδάξουν στα παιδιά τα μυστικά του αθλήματός τους, ενώ αργότερα αντάλλαξαν δώρα και ευχές στο γραφείο του.

Οι μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών και Ολυμπιακών Αναθημάτων από την προσωπική συλλογή του κ. Στράτου Κλήμου, να ξεδιπλώσουν την δημιουργικότητά τους στα εικαστικά, βιωματικά και θεατρικά εργαστήρια με θέμα «Τα Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα μέσα από την Αγγειογραφία» και, τέλος, να εκπαιδευτούν στα Αρχαία και σύγχρονα Ολυμπιακά Αθλήματα με την συμμετοχή των Ολυμπιονικών.

Πριν την λήξη των εκδηλώσεων έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες από την Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Δράσεων, κα Αθηνά Ηλιοπούλου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Τουρισμού, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο.

Επισημαίνεται ότι οι βιωματικές δράσεις συνεχίζονται έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Περισσότερα Νέα