23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας :Οι δώδεκα προτάσεις που προκρίθηκαν στο 3ο “Creative Ideas” Pitching Lab-

24 Ιουλίου - 16:22 Τοπικά

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Από τις 27 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αφορούν ταινίες για Παιδιά και Νέους προκρίθηκαν οι 12, οι δημιουργοί των οποίων συμμετέχουν σ’ ένα εντατικό εργαστήρι τόσο πάνω στην ίδια την κινηματογραφική ιδέα όσο και στον τρόπο της παρουσίασής τους στον επαγγελματικό τομέα.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είπε, μεταξύ άλλων, στους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές: «Ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους είναι εξίσου δύσκολος με την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου όμορφος με αυτήν. Ο νεορεαλισμός, η νουβέλ βαγκ και άλλα ρεύματα του κινηματογράφου του 20ου αιώνα ξεκίνησαν με ταινίες γύρω από την παιδική ηλικία – Φρανσουά Τριφό, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ακόμη κι ο Ταρκόφσκι κάνει ταινίες για την παιδική ηλικία. Στη χώρα μας το είδος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αδίκως! Το Pitching του Φεστιβάλ Ολυμπίας αποσκοπεί στην αναστροφή αυτής της κατάστασης».

Στο 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υποβλήθηκαν 27 προτάσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και οι εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη αξιολόγησαν τις προτάσεις με κριτήρια την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας, την εγγύτητα της ιδέας στο ζητούμενο παιδικό κοινό, τον ρεαλισμό της πρότασης ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης, την σαφήνεια, αρτιότητα και συνοχή της ιδέας καθώς και την τήρηση των τυπικών όρων της προκήρυξης.

Η αξιολόγηση κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που συμμετάσχουν στο Pitching Lab και διεκδικούν τα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών, προσφορά των εταιρειών Authorwave και SteFilm. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

Οι επιλεγείσες προτάσεις είναι οι παρακάτω, σε αλφαβητική σειρά των δημιουργών τους:

    Θερμοκήπιο / Γεωργακόπουλος Γιώργος

    Χωνάκι παγωτό / Δημητριάδης Κωνσταντίνος, Αλεβίζου Φαίδρα

    Η Αλίκη βρήκε το όνομά της / Ζάχος Δημήτρης

    Ο ύπνος βαριέται τα παραμύθια / Καπλανίδης Άρης

    Μελανιά / Μαρκουλάκης Σταύρος

    Ο μόλος /Μαυροειδής Ζαχαρίας

    Χαριτωμένα τέρατα / Μιχαηλίδου Τζαρίδου Αλεξάνδρα

    Αχινός / Μπαγλανέα Ίρις

    Το μυστικό του δάσους / Σηφάκης Παύλος

    The beast who walks like a man / Σιγαλού Ζωή, Σιώτου Μαρίνα

    Σ’ ΑΓΑΠΟ / Σπυρίδης Γεώργιος

    Ανοιχτά φτερά / Τσιουβάρας Βασίλης, Δεληγιάννης Ταξιάρχης

To 3o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab υλοποιείται διαδικτυακά, παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 20η Camera Zizanio μεταξύ 21/11-6/12/2020. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου, που έχουν εκπονήσει οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη, περιλαμβάνει σεμινάρια από την παραγωγό, σεναριογράφο και συγγραφέα από την Ολλανδία Tamara Bos (σεναριογράφο μεταξύ άλλων των ταινιών “Winky’s horse”, “Minoes” και “Romy’s Salon”), την κινεζικής καταγωγής παραγωγό και διανομέα από τον Καναδά Xiaojuan Zhou (Attraction Distribution) και τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου. Η τελική παρουσίαση θα γίνει ενώπιον παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και των κριτικών επιτροπών που συγκροτούν το ΕΚΚ και η ΕΡΤ.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όσους υπέβαλαν προτάσεις και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.

Το 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitcing Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

 

 

 

Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio

θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr

με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72

Περισσότερα Νέα