Αφιέρωμα στην Άλωση του 1453 στο ΚΑΠΗ Βαρθολομιού. Η ιστορική μνήμη ως οδηγός της πορείας του Λαού μας

24 Ιουλίου - 17:04 Τοπικά

Με μία ωραία ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας τίμησε το ΚΑΠΗ Βαρθολομιού το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017 την μνήμη των υπερασπιστών της Πόλης του 1453. Για την ευκαιρία αυτογνωσίας με αφορμή επετείους όπως η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μίλησε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Κώστας Λυκογιάννης, που παρουσίασε στο κοινό τους δύο ομιλητές, τον κ. Γεώργιο Κουρκούτα και τον π. Γεώργιο Σταθόπουλο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, και ο οποίος κατέκρινε την προσπάθεια που επιχειρείται από κάποιους τα τελευταία χρόνια για να αλλοιωθεί ή να περιθωριοποιηθεί η Ελληνική Ιστορία στους Σχολικούς χώρους. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας, ο Επισμηναγός κ. Αναστ. Σιμιτόπουλος, εκ  μέρους του ΚΕΑΤ και ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ηλείας.

Στην πρώτη ομιλία του ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέπτυξε το θέμα «Μνήμη Αλώσεως, η προσφορά του Βυζαντίου στον Παγκόσμιο Πολιτισμό», που αναφέρθηκε στην προσφορά του Βυζαντίου στον Παγκόσμιο Πολιτισμό από την ίδρυση της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως το 330 μΧ μέχρι την δεύτερη Άλωση, του 1453. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός της παροχής πολιτιστικών και χριστιανικών στοιχείων σε πλήθος Λαών στο πέρασμα των αιώνων ζωής του Βυζαντίου-Ρωμανίας, αλλά και στο γιατί κάποιοι στην εποχή μας προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα του Βυζαντίου, με κάθε τρόπο. Ακολούθως ο καθηγητής θεολόγος και υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογίας π. Γεώργιος Σταθόπουλος, που παρουσίασε το θέμα  «Η Εκκλησία κατά την Πτώση της Πόλεως», όπου αναφέρθηκε  στα πλαίσιο των γεγονότων που ακολούθησε μετά το Σχίσμα του 1054 και την δημιουργία διχασμού και καχυποψίας της Ορθόδοξης Ανατολής προς την Παπική Δύση, που αφού απέτυχε να υποτάξει την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως άφησε τους Τούρκους να κατακτήσουν την Βασιλεύουσα και να απλωθεί η Ασιατική και μουσουλμανική βαρβαρότητα των Τούρκων μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Το παρών μεταξύ των άλλων έδωσαν ο π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, οι τοπικοί εφημέριοι, η Λοχίας κ. Μαρία Θανοπούλου εκ μέρους της 117 ΠΜ κ.ά., ενώ στο τέλος της ημερίδας προσφέρθηκε παραδοσιακό γλύκισμα σε όλους τους καλεσμένους.

Περισσότερα Νέα