Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Κυριακή 17 Ιουλίου στο θέατρο Φλόκα

24 Ιουλίου - 19:28 Τοπικά

Μία μουσική παράσταση-αφιέρωμα, στον αείμνηστο Γρηγόρη Μπιθικώτση, μία μουσική παράσταση-κειμήλιο, για τον πολιτισμό μας, παρουσιάζει την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 9,30 το βράδυ στο θέατρο Φλόκα, το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή  τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση (1922- 2022).

Ο καλλιτέχνης Γρηγόρης και η λογοτέχνης Άννα, με αφορμή, την συμπλήρωση των «100 χρόνων» του πατέρα τους, επιμελήθηκαν από κοινού -και με τη βοήθεια της In Productions, που υπογράφει την παραγωγή της παράστασης-  ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ωρών περίπου, που πραγματικά, που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση, στο κοινό, που έχει παρευρεθεί, στις μέχρι σήμερα συναυλίες τους.

Ο Γρηγόρης (ο νεότερος) αποδίδει τις μεγάλες επιτυχίες του «Σερ Μπίθι», πλαισιωμένος από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση» και με τη συντροφιά διακεκριμένων ερμηνευτών, ενώ ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονται οι λυρικές αφηγήσεις της Άννας, που ταξιδεύουν το κοινό στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή.

Στο μουσικό αυτό ταξίδι παρακολουθούμε την πορεία του Γρήγορη Μπιθικώτση από το Δεκέμβριο του 1922 ως το στερνό του ταξίδι στην αθανασία τον Απρίλιο του 2005, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια μέχρι τις συναντήσεις του ορόσημο με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και τη διαδρομή της καταξίωσής του στους δρόμους της Τέχνης, δίπλα στους ανυπέρβλητους συνθέτες, ποιητές, στιχουργούς και συνεργάτες του.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προβάλλεται στη σκηνή σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο των Γρηγόρη και Άννας Μπιθικώτση.

 

 

Νίκος Κοροβέσης: « Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, τόνισε ότι με αυτό το αφιέρωμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ηλεία τιμούν τον σπουδαίο τραγουδιστή της Ρωμιοσύνης, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του. «Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου με την «δωρική» φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας. Με αυτό το αφιέρωμα, ο Γρηγόρης και η Άννα Μπιθικώτση κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το μεγάλο όνειρό τους και να υμνήσουν τον πατέρα τους, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Από αυτό το μουσικό ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείπει η Αρχαία Ολυμπία.»

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Τραγούδι: Γρηγόρης Γρ. Μπιθικώτσης

 

Σενάριο – θεατρική αφήγηση – τραγούδι: Άννα Μπιθικώτση

 

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές: Σωτήρης Δογάνης, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη

 

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Στρατηγός

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Νικολόπουλος

 

Επιμέλεια video: Studio Pixel

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άννα και Γρηγόρης Γρ. Μπιθικώτσης

 

Λαϊκή Ορχήστρα “ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ”

 

Νίκος Στρατηγός (πιάνο)

 

Αλέξανδρος Ψωμόπουλος (μπουζούκι)

 

Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (μπουζούκι)

 

Πόλυς Πελέλης (μπάσο)

 

Δημήτρης Γαλίτης (κιθάρα)

 

Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς)

 

Θεάτρο Φλόκα – Κυριακή 17 Ιουλίου- Ώρα έναρξης: 21:30

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερα Νέα