Άγγελος Αγγελόπουλος: Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την οικονομική στήριξη των χωρών του Νότου της ΕΕ

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος του Συνδέσμου

Προστασίας Καταναλωτών –

Δανειοληπτών Νοτιοδυτικής

Πελοποννήσου

Επίτιμος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

 

 

 

                                ΠΡΟΣ

                                                              ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                   (ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

 

 

–    Ξεκίνησε ήδη μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στον μεγάλο πλούτο και σε αυτόν της καθημερινότητας, για το ποιος θα πρέπει να πλήρωσει την κρίση.

–    Όλοι βλέπουν το πρόβλημα, αλλά φοράνε διαφορετικά παπούτσια και κάθονται σε άλλη πλευρά του τραπεζιού.

–    Η νέα οικονομία μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων, με αιτία την μείωση του τζίρου στην πλειονότητα των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ε.Ε.

–    Θα μπορούσε κανείς να πει, όπως εισηγείται ο Σόιμπλε, πως απλώς οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια.

Γιατί στην δική του φιλοσοφία μετράει η οικονομία και όχι οι άνθρωποι.

–    Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Οι επιχειρήσεις δεν είναι τα ακίνητα και τα μηχανήματα,αλλά οι επαγγελματίες,οι άνθρωποι που τις λειτουργούν.

–    Οι κυβερνήσεις που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να νομοθετήσουν, δίνοντας την ευκαιρία στην ίδια την ανθρώπινη ζωή να συνεχιστεί.

«Καταλύτης» είναι η συνειδητοποίηση, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, χωρίς αξιοπρέπεια σε ένα παγκόσμιο σύστημα υπό κατάρρευση.

Η υγειονομικη κρίση που μαίνεται, λειτουργεί αφυπνιστικά ως προς την ανάγκη αλλαγής της παγκόσμιας πορείας, για την αποτροπή ακόμη μεγαλύτερων καταστροφών, που αναπόφευκτα θα έρθουν, αν δεν ανακοπούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου για να στηρίξει τις χώρες του Νότου από την πτώση των οικονομικών μεγεθών τους από τον ιό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία από το μέρος της Αμερικής.

– Δηλαδή οι ΗΠΑ να προσεγγίσουν τα Ευρωπαϊκά κράτη, για να τους παράσχουν οικονομική στήριξη.

– Διαρρέουν λεπτομερείς πληροφορίες γύρω απ’ αυτή τη σκέψη.

– Πολλοί μιλούν ακόμα και για έτοιμο σχέδιο ή για σχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του.

– Αυτά προκύπτουν από μυστικές οικονομικές συζητήσεις, που γίνονται στην Αμερικανική οικονομική οντότητα.

Οι διεργασίες αυτές των ΗΠΑ είναι γνωστές σε παράγοντες των κυβερνήσεων του Βορρά της Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ υπέρ της οικονομικής στήριξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου εκτιμάται ότι θα προχωρήσει χωρίς περιστροφές, αν δεν αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι του Βορρά και παραμείνουν αρνητικοί για την έκδοση ομολόγου.

Δίνεται ένα περιθώριο λίγων μηνών μέχρι να ξεκαθαρίσουν εντελώς τα πράγματα.

Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros προτείνει  άντληση πόρων που θα στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά την πανδημία με έκδοση «αέναων ομολόγων».

Η Ε.Ε. λέει ο ανωτέρω  δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξη στην Guardian, ότι ευρίσκεται αντιμέτωπη σε έναν ιστορικό πόλεμο.

Η έκδοση «αέναων» ομολόγων θα έχουν την ανεπιφύλακτη πίστη και πίστωση της Ε.Ε., η οποία θα προσφέρει πολιτική στήριξη.

Στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις έχουν στηριχθεί με τέτοιου είδους ομολόγα.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Βρετανία, η οποία εξέδωσε ομόλογα αορίστου λήξεως για τη χρηματοδότηση των ναπολεόντειων πολέμων. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονταν στις αγορές του Λονδίνου έως το 2015.

–    Τα ομόλογα με αόριστη λήξη έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μιας και δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν ποτέ, θα επιβάλλουν ελάχιστο δημοσιονομικό βάρος στην Ε.Ε., παρά τη μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός που θα κινητοποιήσουν.

–    Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει, αλλά με δειλά και αβέβαια βήματα. Κάθε ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα χώρας –μέλους της Ε.Ε. πρέπει να αφορά και τους «27».

Το «μαζί» είναι η μόνη λύση για να γυρίσει η ζωή μας όσο πιο γρήγορα γίνεται,στη φυσιολογικότητα της ανάπτυξης, της ευημερίας και της συνεργασίας των χωρών ΒΟΡΡΑ – ΝΟΤΟΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

            Με τιμή

 

Άγγελος Σπηλ. Αγγελόπουλος

Περισσότερα Νέα