Αιχμηρή απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο Νομό

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

  Με τυμπανοκρουσίες, κορδέλες,  πικρόχολα σχόλια και δηλώσεις εγκαινιάσθηκαν την  Παρασκευή τα ΤΕΠ στη   Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας. Παρόντος του κ. Περιφερειάρχη, του κ. ΥΠΕάρχη και των τοπικών αρχών της πόλης.

             Τα λόγια πολλά και οι δηλώσεις τεράστιες: «αναβάθμιση, πρωτοπορία, εκπλήρωση υποσχέσεων, …….» κλπ. Και ταυτόχρονα αιχμές για ευθύνες και αλαζονεία προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας και λοιπούς φορείς της πόλης  του Πύργου για τις ελλείψεις και την κατάσταση στη μεγαλύτερη Νοσηλευτική Μονάδα  του Νομού.

              Κατ’ αρχάς,  πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές υγείας στο Νομό μας είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικώνν πολιτικών τα τελευταία πενήντα χρόνια χωρίς ποτέ όμως να εξασφαλίζεται από οποιαδήποτε μοναδα ΥΓΕΙΑΣ  ή παροχή ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. ΄Ετσι όταν κατά καιρούς  οποιαδήποτε δομή υγείας στο Νομό αναβαθμίζεται περαιτέρω, θεωρείται ότι είναι προς όφελος των πολιτών κι αυτό χαρακτηρίζεται θετικό μέτρο.

             Προκύπτουν, ωστόσο, ερωτήματα καθ’ ό,τι οι όποιες δομές και εξοπλισμοί, χωρίς το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό, στην ουσία είναι κενό γράμμα ή ευκαιρία για τοπικές ανούσιες φιέστες.

               Είναι γνωστές σε όλους τους Ηλείους πολίτες οι επανειλημμένες αναφορές, κινητοποιήσεις και προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας, των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά και άλλων φορέων με στόχο την οργάνωση υγειονομικού χάρτη, τη στελέχωση και την περαιτέρω χρηματοδότηση των δομών ΥΓΕΙΑΣ, πάγιο αίτημα από την έναρξη λειτουργίας της Νοσηλευτικής  Μονάδας  Πύργου. Και, εάν ως το 2010 τα πράγματα ήταν κάπως ανεκτά, από τότε και έως σήμερα εισπράττουμε σοβαρές ελλείψεις και υποστελέχωση, με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υφιστάμενου προσωπικού. Πάγιο το αίτημα, πάγιο και το πρόβλημα.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις που πέρασαν, τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εκ των οποίων μνημονιακές για να μην ξεχνιόμαστε, ουδόλως σχεδίασαν, στελέχωσαν ή οργάνωσαν την Π.Φ.Υ. και τα νοσοκομεία του Νομού. Πάντα έλειπαν ιατροί και νοσηλευτές και πάντα κάποιες κλινικές δούλευαν και συνεχίζουν, στο κόκκινο.

              Ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και τους εκάστοτε Βουλευτές του Νομού: τί σχέδιο είχατε  για τις δομές υγείας της Ηλείας; Δεν γνωρίζετε ότι είναι υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες; Ασχοληθήκατε, καλώντας και τους υγειονομικούς, με το πόσες δομές χρειάζεται ο Νομός και πού θα λειτουργήσουν; Μήπως χαϊδεύατε τα αυτιά των Αμαλιαδαίων, των Πυργιωτών, των Κρεστεναίων, κ.ο.κ., προκειμένου να εξασφαλίσετε τα δικά σας οφέλη, αφήνοντας επί της ουσίας διάτρητο το δημόσιο σύστημα υγείας επί σειρά ετών  και αναγκάζοντας τους Ηλείους πολίτες να αναζητούν λύση στα προβλήματά τους, στα νοσοκομεία του κέντρου,  με το αζημείωτο βέβαια;

               Τα ίδια ερωτήματα απευθύνονται και στην 6η ΥΠΕ και στην Περιφέρεια, που έχουν τις δικές τους ευθύνες.

               Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, αλλά και οι νοσοκομειακοί συνάδελφοι μέσα από τα όργανά τους και μπροστά στην παγιωμένη κατάσταση, είχε και έχει τη θέση για δημιουργία ενός ΙΚΑΝΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ εφημεριακού κέντρου στο Νομό, πλήρως στελεχωμένου και με υποστηρικτές δομές (Κ.Υ. Αστικού τύπου), ως και ανάπτυξη των λοιπών δομών της Π.Φ.Υ.

                Θεωρούμε πως αυτόν το ρόλο πρέπει να αναλάβει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.   Αυτό δεν σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να κλείσει κάποια άλλη δομή υγείας. Εναπόκειται στην πολιτεία να οργανώσει και να στελεχώσει ΟΣΕΣ μονάδες υγείας κρίνει ότι χρειάζονται.

                Αλλά για να είμαστε και  ρεαλιστές η εμπειρία των τελευταίων χρόνων ανέδειξε τη δυσκολία να λειτουργήσουν με ασφάλεια και πληρότητα όλες οι δομές. ΄Ετσι, φτάσαμε σε προσλήψεις επικουρικών για 1-2 χρόνια, αποσπάσεις, εντέλλεσθαι, κ.λ.π., που ουσιαστικά οδήγησαν σε δυσλειτουργίες και πάμπολλα προβλήματα. Τελευταίο, το πρόβλημα με την Παθολογική Κλινική της  Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου όπου, εν μέσω πανδημίας, όπου μια τόσο βασική κλινική αφήνεται με έναν ιατρό. Ο κ. ΥΠΕάρχης δήλωσε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, χωρίς να μας εκθέσει ωστόσο το σχέδιό του. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούμε την άμεση στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Πύργου με μόνιμο και επαρκές προσωπικό.

               Είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να τονίσουμε, επίσης, πως το σύστημα υγείας, όπως φάνηκε και τώρα με την πανδημία, απαιτεί ΠΟΡΟΥΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, για να μπορεί να παίξει το ρόλο του.

               Θα κλείσουμε αυτή μας την τοποθέτηση, εκφράζοντας την άποψη πως το πρόβλημα, όσον αφορά τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων, δεν είναι ούτε του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας, ούτε του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας και καλό θα ήταν να λείπουν οι πομπώδεις δηλώσεις, που τίποτα δεν προσφέρουν στα  κοινά προβλήματα των ιατρών, αλλά και των πολιτών της Ηλείας.   Παρά ταύτα  ο Ιατρικός Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας   συνεπής προς τον θεσμικό του  ρόλο είναι πρόθυμος, όπως ήταν πάντα, εφόσον  βέβαια  του ζητηθεί,  να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, με στόχο την αντιμετώπιση  των χρονίων προβλημάτων  της Δημόσιας  Υγείας  στην Ηλεία.

                                                         Για  το Δ.Σ. 

   Ο  Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Κατσαρός                         Χρήστος Γιαννικούλης

Περισσότερα Νέα