Ακρίβεια – Αγορά: «Χρυσάφι» η ντομάτα, μέχρι 3 ευρώ το κιλό!

24 Ιουλίου - 19:35 Τοπικά

Η τομάτα στις αρχές Μαΐου όχι μόνο είναι δυσεύρετη αλλά… και απλησίαστη σε σχέση με την τιμή της. Σύμφωνα με αναφορές που έγιναν στην «Π» υπήρχε αλυσίδα super market που δεν είχε τομάτα… ούτε για δείγμα, ενώ η τιμή του κιλού για προϊόν πρώτης ποιότητας πλησίαζε τα 3 ευρώ το κιλό!

Στο παρατηρητήριο τιμών που κάθε μέρα εκδίδεται κεντρικά στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι η τομάτα πωλείται σε κεντρικές λαχαναγορές από 1,5 έως και 2,5 ευρώ το κιλό, όμως σε οπωροπωλεία η τιμή της όπως αποκαλύπτεται και από το σχετικό φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει η «Π» φτάνει τα 3 ευρώ! Δηλαδή… 1.000 δραχμές το κιλό!

«Ο Μάρτιος ήταν πολύ κακός μήνας με χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι τομάτες να μην αναπτυχθούν. Συν τοις άλλοις φέτος δεν έγιναν εισαγωγές από Ολλανδία για να πέσουν οι τιμές» δηλώνει στην «Π» ο ιδιοκτήτης αλυσίδας οπωροπωλείων Βασίλης Κατσίκης για να συμπληρώσει: «Στα σχεδόν 50 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, πρώτη φορά βλέπω τέτοιο φαινόμενο»!

Το κύμα ακρίβειας που χτυπά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής δεν λέει να κοπάσει, αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο οικογενειακό εισόδημα και ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά -βασικά αγαθά που δεν λείπουν από κανένα οικογενειακό τραπέζι- έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς οι αυξήσεις – φωτιά που καταγράφονται στα λιπάσματα σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη σε ενέργεια και μεταφορές προκαλούν με τη σειρά τους σημαντικές ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά.

Την ίδια στιγμή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανατρέποντας τις ισορροπίες σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας σε φρούτα και λαχανικά.

Ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, ενδεικτικό είναι το τελευταίο στατιστικό δελτίου τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ που αποτυπώνουν τις ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί σε βασικά προϊόντα, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και με την περυσινή χρονιά.

Οι τιμές του ΟΚΑΑ αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Τα αγγούρια πωλούνται μέχρι και 0,40 ευρώ το ζευγάρι, τα καρότα μέχρι 0,60 το κιλό, τα κολοκύθια έως και 1,5 ευρώ, τα κουνουπίδια έως 0,70, τα κρεμμύδια 0,70, τα λάχανα 0,40, οι μελιτζάνες 1 ευρώ, το μπρόκολο 1,60, οι πατάτες 0,80 οι εγχώριες και 0,60 οι Αιγύπτου, οι κόκκινες πιπεριές μέχρι και 2,20 ευρώ, αχλάδια έως 2,20 λεμόνια 0,80 φράουλες μέχρι 2,40 ευρώ.

https://pelop.gr/

Περισσότερα Νέα