Αλαζονική και βαθιά υποκριτική η πολιτική της κυβέρνησης για τον νομό Ηλείας. Άρθρο του Γ. Παναγιωτόπουλου

24 Ιουλίου - 19:05 Τοπικά

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ  

Είναι γνωστή η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον νομό και την κοινωνία της Ηλείας. Ουδέποτε στάθηκε αρωγός ή σχεδίασε προς όφελος των συμπολιτών στο ελάχιστο.

Μάλιστα στην τετραετία της διακυβέρνησης συνέβαλε καταλυτικά στην υποβάθμιση των νοσοκομείων αφήνοντας μια κοινωνία των 200 χιλιάδων περίπου κατοίκων στο πιθανό έλεος του Θεού. Αλλά και σε τομείς, όπως ο αγροτικός, κατέστησε μη βιώσιμη την καλλιέργεια λόγω της τρομακτικής αύξησης του ρεύματος και εξ αυτού του λόγω υπερχρεώθηκαν  οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες, με πολύ πιθανή την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Όμως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του τόπου μας, κινήθηκε με παροιμιώδη εμπάθεια, καταδικάζοντας έτσι τον νομό και την κοινωνία σε μαρασμό.

Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να τα θέσουμε όλα στον δημόσιο διάλογο, για πολλοστή φορά, ώστε οι πολίτες να δώσουν την απάντησή τους όταν κληθούν να κρίνουν τα «Έργα και Ημέρες» της ΝΔ για τον Νομό.

Όμως κρίνω σκόπιμο να εστιάσω, άλλη μια φορά από τις πολλές, στο ζήτημα της κατάργησης των τμημάτων ΑΕΙ με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον εξοβελισμό του Ν. Ηλείας, ως τον μοναδικό νομό της χώρας χωρίς τμήμα ή τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική, εκπαιδευτική και επιστημονική συμβολή στη ζωή του τόπου μας.

Γνωστά τα έωλα και καταδικαστέα επιχειρήματα της κυβέρνησης από τους πολίτες και ελάχιστους πολιτικούς και φορείς.

Η πολιτική υποκρισία, με συμμετέχοντες και συνενόχους τους κάθε λογής παραγοντίσκους και ιπποκόμους που βλέπουν στο λιόγερμα τον ίσκιο τους και πιστεύουν ότι αυτό είναι το  πολιτικό μπόι τους, περισσεύει.

Χωρίς ίχνος πατριωτισμού για τον νομό που θα μπορούσε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ελλάδας, λόγω της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και με βεβαιότητα ότι  αυτό θα αποτελούσε και το εφαλτήριο αναπτυξιακών γεγονότων και συνθηκών προς όφελος των συμπολιτών μας, οι πολιτικές της κυβέρνησης βάθυναν το χάσμα , μεταξύ του νομού μας και της υπόλοιπης χώρας με συνέπειες στη ζωή των Ηλείων πολιτών.

Ας δούμε όμως, άλλη μια φορά για επιβεβαίωση,  την υποκρισία της κυβέρνησης και πόσο σέβεται τον λαό της Ηλείας.

Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, υπάρχει στο Μέρος Η΄ το άρθρο 123 που αναφέρει:  Ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδρα το Διδυμότειχο.

Στην εκπνοή του χρόνου της κυβέρνησης ΝΔ και με συνοπτικές διαδικασίες, ιδρύει το έβδομο πανεπιστημιακό τμήμα στον Ν. Έβρου.

Δεν θα αναφερθώ στον αριθμό των τμημάτων ψυχολογίας που ήδη υπάρχουν στην χώρα, δεν θα αναφερθώ στον τρόπο και τον χρόνο ίδρυσης του εν λόγω τμήματος  ούτε και στην πιθανή ή όχι βιωσιμότητά του. Δεν θα αναφερθώ σε πιθανές επικλήσεις εθνικών λόγων διότι δεν αντέχουν στη λογική κριτική μιας και ήδη υπάρχουν ήδη έξι (6) τμήματα ΑΕΙ στον Ν. Έβρου.

Θα επισημάνω όμως ότι η αλαζονεία της εξουσίας και η υποτίμηση της κοινωνίας της Ηλείας θα τεθεί στην κρίση των συμπολιτών μας σε ελάχιστο χρόνο.      

Επί της ευκαιρίας όμως θα ήθελα να ρωτήσω τους Βουλευτές ΝΔ αλλά και τους υποψηφίους Βουλευτές ΝΔ τι έχουν να πουν; Οι μεν θα ψηφίσουν το άρθρο 123 και θα ιδρύσουν άλλο ένα τμήμα ΑΕΙ κάπου αλλού γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την Ηλεία; Οι δε υποψήφιοι θα κάνουν τους ανήξερους;

Για Γεωργικές Αμερικανικές Σχολές που θα λειτουργούσαν από το Σεπτέμβριο 2022 ούτε λόγος. Απλά όσοι έκαναν δηλώσεις έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα ή επέλεξαν συνειδητά το ψεύδος ως πολιτική θέση. Δεν υπήρξαν μελέτες ίδρυσης τέτοιας σχολής. Ήταν απλά χονδροειδή ψέματα. Μιλώ έχοντας γνώση της μελέτης που επικαλούνταν. Ας απαντήσουν λοιπόν.

Κλείνοντας αυτή μου τη δημόσια παρέμβαση θα επικαλεστώ τον Νομπελίστα (1970) Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Ρώσο συγγραφέα:

«Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους, μέχρι τη στιγμή που τους πήρατε τα πάντα. Όμως από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα, τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι».

Ας το έχουν υπόψη τους οι ταγοί της Ηλείας.

Περισσότερα Νέα