Αλεξόπουλος για κρουαζιέρα: Η πρόληψη προλαμβάνει την θεραπεία

24 Ιουλίου - 19:35 Τοπικά

Επειδή πριν λίγο καiρό είχα γράψει ένα άρθρο, σχετικά με το μέλλον της φετινής σαιζόν πάνω στο θέμα ” Κρουαζιέρα” για την περιοχή του Κατάκολου, όπου εκεί έκρουα των “κώδωνα του Κίνδυνου”, για το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγραφόταν για την παρούσα καλοκαιρινή περίοδο , έχοντας ως μοναδικό εφόδιο της ανάλυσης μου, τις χειμερινές διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις οπού αναλύοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, είχα επισημάνει ότι από τον χειμώνα του 2022 η φετινή σαιζόν καταγράφεται ως αρνητική και ως “ελλαττωματική “.

Με το άρθρο μου προσπάθησα να ταρακουνήσω τους Υπεύθυνους ώστε να προβούν σε συγκεκριμένα αναγκαία μέτρα για την προστασία της τοπικής επιχειρηματικότητας του συγκεκριμένου κλάδου δυστυχώς χωρίς κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα .

Σήμερα , έρχεται η συνέντευξη ενός από τους μεγαλύτερους κολοσσούς της Κρουαζιέρας, (16 πλοία) της MSC Crouises να με δικαιώσει και να θυμίσει ότι οι ανησυχίες μου ήταν τελικά δικαιολογημένες .

‘Αλλωστε οι Αρχαίοι ημών πρόγoνοι , πίστευαν συνειδητά ότι η πρόληψη προλαμβάνει την θεραπεία, κάτι για το οποίο είναι προφανές, ότι δεν ισχύει για τους συγχρόνους κατοίκους στα γεωγραφικά όρια του Νομού μας , παρά το γεγονός ότι θέλουμε να αυτοαποκαλούμαστε ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ .

Στο άρθρο εκείνο είχα αναλύσει τις αυξήσεις των τιμών στα πετρελαιοειδή καθώς και την κατάσταση με την ‘Κλειστή” Διώρυγα της Κορίνθου , κρουώντας ουσιαστικά των “κώδωνα του κινδύνου” για την φετινή χρονιά και ότι αυτά θα επηρεάσουν σοβαρά, την επισκεψιμότητα των πλοίων κρουαζιέρας στο λιμάνι του Κατάκολου κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Δυστυχώς , όπως φάνηκε δεν “ίδρωσε” κανενός υπευθύνου, το αυτί”.

Σήμερα , η εταιρεία MSC Crouises για πρώτη φορά επέλεξε ως λιμάνι-βάση τον Πειραιά κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με συνέντευξη του ο Αντζελο Καπουρο. (εκτελεστικος διευθυντής της MSC Crouises) .

Κρατάω δυο σημεία από την συνέντευξη του Αντζελο Καπουρο που προφανώς ήταν και τα σημεία που τόνιζα και επισήμαινα στο άρθρο μου , ώστε να ελεγχθούν από τους αρμόδιους για το μέλλον της κρουαζιέρας στο Νομό Ηλείας και το λιμάνι του Κατάκολου :Τόνισε λοιπόν ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ότι ο λόγος της μεταφοράς ως βάση το λιμάνι του Πειραιά είναι ότι από εδώ μπορείς να επεκτείνεις τα δρομολόγιά σου στην Ανατολική Μεσόγειο προσεγγίζοντας και νέους προορισμούς. Είπε οτι είναι ο μόνος τρόπος να συνδέσεις την Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Τουρκία μέσα σε επτά βράδια. Επίσης, μίλησε και για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ναυτιλία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ταχύτητα προς αυτούς τους προορισμούς που αναπτύσσει το πλοίο είναι πιο χαμηλή σε σύγκριση με εκείνη που θα ανέπτυσσε για να κάνει το ίδιο δρομολόγιο εκκινώντας από τη βόρεια Ιταλία., δήλωσε ο κ. Καπουρο . Μικρότερη ταχύτητα σημαίνει λιγότερες εκπομπές αερίων του διοξειδίου. Η θάλασσα για εμάς είναι το παν και γι’ αυτό έχουμε σεβασμό προς αυτή. Έχουμε επενδύσει πολλά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προηγουμένως τα πλοία μας είχαν βάση στη Βενετία. Τώρα όμως έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τη Βενετία, απαγορεύονται, με κυβερνητική απόφαση, μεγάλα πλοία να προσεγγίζουν τα κανάλια της για να τα σώσουν από την καταστροφή. Είχαμε λίγες εναλλακτικές, όπως τα λιμάνια της Τεργέστης, του Μονφαλκόνε και το Μαργκέρα, που είναι το παλιό λιμάνι της Βενετίας. Έχουν όμως κι αυτά περιορισμό στο μέγεθος πλοίων που μπορούν να τα προσεγγίζουν. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να έρθουμε στον Πειραιά, τον οποίο αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως εναλλακτική λύση αλλά και γιατί δεν έχει όριο στο μέγεθος των πλοίων που μπορούν να τον προσεγγίσουν».

Από τα παραπάνω της συνέντευξης του Κ. Καπούρου, θα συνιστούσα να αναζητήσουν όλοι οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται τις τύχες και το μέλλον του τόπου μας και να αξιολογήσουν την συνολική συνέντευξη του Αντζελο Καπουρο με τέτοιο τρόπο, που τα αναλυόμενα στοιχεία να τους είναι χρήσιμα, για τον μελλοντικό χάρτη και επανασχεδιασμό της Κρουαζιέρας στην περιοχή του Κατάκολου αλλά και της Κυλλήνης μέσω της SWOT Analusis.

Φώτης Αλεξόπουλος

Δ. Οικονομολόγος – Περιφερειολόγος

Εκπροσωπος ΙΝΚΑ Ηλείας

Πρ. Αν. Βουλευτής Νομού Ηλείας

Περισσότερα Νέα