Αν. Νικολακόπουλος: “Ανάσα” για τους δήμους οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις

24 Ιουλίου - 19:21 Τοπικά

“Με άμεσες παρεμβάσεις και έκτακτες χρηματοδοτήσεις η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιου Πέτσα, στηρίζει εμπράκτως τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα”.

Τα ανωτέρω επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι και οι δήμοι της Ηλείας έχουν ενισχυθεί με σημαντικές χρηματοδοτήσεις τους τελευταίους μήνες, με τελευταία τη νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 64 εκατ. ευρώ που αφορά στους δήμους της χώρας και τις Σχολικές Επιτροπές.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις με γνώμονα την συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων, λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημαντικά χρηματικά ποσά ενίσχυσης

Οι ‘ενέσεις ρευστότητας’ στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα να υπογράφει έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους δήμους όλης της χώρας, συμπληρωματική κατανομή, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους δήμους όλης της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους και έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τις περιφέρειες όλης της χώρας.

Αναφορικά με τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών, η πρόσθετη στήριξη –ύψους 14 εκατ. ευρώ– προς τους δήμους προέβλεπε την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων για τους δύο μήνες που είχαν απομείνει για την ολοκλήρωση του προηγούμενου σχολικού έτους.

Τον Απρίλιο του 2022, με απόφαση του κ. Πέτσα καταβλήθηκε νωρίτερα  η δεύτερη δόση της έκτακτης ένεσης ρευστότητας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, η απόφαση που υπεγράφη αφορούσε σε έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους δήμους όλης της χώρας και έκτακτη  πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τις περιφέρειες όλης της χώρας.

Οι επιχορηγήσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου αντιστοιχούσαν σε έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας προς τους δήμους, συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία τακτική ΚΑΠ. Ομοίως και η έκτακτη ενίσχυση, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, προς τις περιφέρειες της χώρας.

 

Επιπλέον χρηματοδοτήσεις

Οι αυξημένες ανάγκες δήμων οδήγησαν τον Υπουργό στην λήψη νέας απόφασης στο τέλος Ιουνίου για νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ στους Δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Η στήριξη της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ και με νέα απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πέτσας στις 29 Σεπτεμβρίου χορηγείται νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, στους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών μας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, καθώς και έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.

“Η στήριξη της κυβέρνησης και εν προκειμένω του Υπουργείου Εσωτερικών και του αρμοδίου Αν. Υπουργού κ. Στέλιου Πέτσα προς τους δήμους και τις περιφέρειες είναι έμπρακτη και είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τους δήμους της Ηλείας και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει και συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Πέτσα, τον οποίο και ευχαριστεί ιδιαίτερα για την ανταπόκρισή του σε κάθε αίτημα.

Περισσότερα Νέα