Αν. Νικολακόπουλος και ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος συζήτησαν τις ρυθμίσεις του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου: Ισορροπία μεταξύ προστασίας της φύσης και ήπιας μορφής ανάπτυξης

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

Επί του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις και ήδη εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, συζήτησαν ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης.

Όπως και προ ημερών είχε δηλώσει ο κ. Νικολακόπουλος, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά Νομοσχέδια στον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος και έρχεται να δώσει λύσεις σε αναπτυξιακά ζητήματα, όπως αυτά που εντοπίζονται στην Ηλεία, κυρίως λόγω των ζωνών του δικτύου ‘Natura 2000’ και του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

 

Καθοριστικές αλλαγές

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός κατά την συνάντησή του με τον κ. Βαρελίδη υπογράμμισε την αναγκαιότητα, μέσω των ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου, να διασφαλιστεί η ισορροπία σε ότι αφορά την προστασία της φύσης με την τήρηση των κανονισμών της Ε.Ε. και των όσων προβλέπουν οι σχετικές συνθήκες, ταυτόχρονα όμως να προχωρήσει και ένα μοντέλο ήπιων μορφών ανάπτυξης με σεβασμό απέναντι στους περιβαλλοντικούς κανόνες αλλά και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα δώσουν νέα ώθηση στις προστατευόμενες περιοχές.

Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις καλλιέργειες των αγροτών, οι οποίοι ήταν ‘εγκλωβισμένοι’ και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται, επειδή οι εκτάσεις που καλλιεργούν βρίσκονται εντός της ζώνης Natura. Είναι ένα θέμα το οποίο λύνεται με το εν λόγω Νομοσχέδιο.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Νικολακόπουλος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα από την πρώτη στιγμή της εκλογής του και το τελευταίο διάστημα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, σε μία προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν λόγω του Π.Δ. και των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και στην κατεύθυνση της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο.

Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε και στον κ. Βαρελίδη την σημαντικότητα και σημασία του Νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα επιφέρει καθοριστικές αλλαγές.

Περισσότερα Νέα