Αν. Νικολακόπουλος: Ζητά λύση για το ζήτημα απόδοσης κηπευτικών καλλιεργητών στους Νέους Αγρότες

24 Ιουλίου - 19:33 Τοπικά

Λύση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις κηπευτικές καλλιέργειες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και τον υπολογισμό απόδοσης και κατηγοριοποίησής τους  ζητά μέσω ερώτησης στη Βουλή ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος .

Την ερώτηση συνυπογράφουν και οι βουλευτές Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, Αχαίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Τρικάλων Αθανάσιος Λιούτας, και Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνοντας την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης, οι παραπάνω βουλευτές στην ερώτηση – πρόταση τονίζουν τα εξής :

«Με την έκδοση της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, στις κηπευτικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν αλλαγές όσον αφορά τις τυπικές αποδόσεις σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Αν αναλογισθούμε όλα τα ανωτέρω και θέλοντας να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, προτίθεστε να εξετάσετε διεξοδικά το εν λόγω σημαντικό ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισής του;»

Περισσότερα Νέα