Αναγκαιότητα η προσέλκυση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στον νομό, τονίζει ο Ηλείος οικονομολόγος N. Καλάκος: «Να ανεβάσουμε την Ηλεία στο επενδυτικό “τρένο” της Ελλάδας»

24 Ιουλίου - 19:18 Τοπικά

Η προσέλκυση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη δεκαετία στην Ηλεία, όπως επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021, αφήνοντας πίσω της την αναγκαστική στασιμότητα που επέβαλε η πανδημία.

Ο Νίκος Καλάκος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η  περσινή συνολική αξία των άµεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 6,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 97% συγκριτικά µε το 2020 και ήδη στο α΄ εξάμηνο του 2022 βρίσκεται στα 4,8 δις. ευρώ, δηλαδή στο 75% της επίδοσης του 2021.

Για αυτό τον λόγο, υπογραμμίζει την ανάγκη να ακολουθήσει και η Ηλεία τον ίδιο επενδυτικό ρυθμό με την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να παραχθεί πλούτος που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ο Ηλείος οικονομολόγος σημειώνει πως θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες στις δημόσιες επενδύσεις του νομού, για να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των φορέων της Ηλείας.

Παράλληλα ο Νίκος Καλάκος προσθέτει ότι είναι ενθαρρυντική η πληθώρα υποβολής επενδυτικών προτάσεων κυρίως στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα,  είτε μέσω του αναπτυξιακού νόμου είτε μέσω ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι πρέπει το τραπεζικό σύστημα και η πολιτεία να βοηθήσουν με χρηματοδοτήσεις τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει, για να περιοριστεί η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό και η δημογραφική συρρίκνωση.

«Η ελληνική οικονομία καταγράφει ιστορικά ρεκόρ στις επενδύσεις, αφήνοντας πίσω πολύ γρήγορα τις συνέπειες της πανδημίας. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ηλεία να προσελκύσει πληθώρα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσει την ανεργία, κρατώντας τους ανθρώπους της στον τόπο της. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και του νέου ΕΣΠΑ προωθώντας ώριμες μελέτες έργων και προσωπικά στηρίζω κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των φορέων της Ηλείας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει η πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα να διευκολύνουν στη χρηματοδότηση τους νέους επιχειρηματίες της Ηλείας, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΠΑ έχουν υποβάλει δεκάδες επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να παράγουν στον τόπο τους, για να μειώσουμε την ανεργία και να αποτρέψουμε τη δημογραφική συρρίκνωση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Περισσότερα Νέα