Ανδρέας Μαρίνος : Όχι στην πρόταση του ΟΟΣΑ για πρόσμιξη του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια

24 Ιουλίου - 17:55 Τοπικά

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ κ. Μαρίνος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την πρόσμιξη του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η πρόσφατη έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα διαπιστώνει αρκετές στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς.

Όμως πολλές από τις προτάσεις που περιέχει δεν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αντιθέτως κρίνονται ως αναποτελεσματικές και προβλέπεται ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για άρση της απαγόρευσης ανάμειξης του ελαιολάδου με άλλα έλαια, δηλαδή η κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 323902/2009, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η νόθευση του ελαιολάδου.

Η εν λόγω πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης θα καταστρέψει τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς και την ελληνική ελαιοπαραγωγή. Η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου σε συνδυασμό με τα υψηλά του διατροφικά χαρακτηριστικά αποτελούν αναμφισβήτητα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός του ελαιολάδου παγκοσμίως μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Επιπροσθέτως η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας, καλύπτοντας περίπου το 20% της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας».

Τέλος ο κ. Μαρίνος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα καταργηθεί η Υπουργική Απόφαση 323902/2009 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την απαγόρευση πρόσμιξης ελαιολάδου με άλλα έλαια και ποια αποτελεσματικά μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και για την προώθησή του.

Περισσότερα Νέα