Αντάρτικο από τους 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας που υπογράφουν εναντίον του διορισμού της Έλενας Παναρίτη

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Μίνι… ανταρσία εκδηλώθηκε από ομάδα 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσουν την Έλενα Παναρίτη στη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την επιλογή της κυρίας Παναρίτη για το ΔΝΤ αμφισβητούν ο Νίκος Φίλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στην υπόθεση της Έλενας Παναρίτη αναμένονται εξελίξεις αφού ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση διορισμού της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ ως Αντιπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, τοποθέτηση που από τους 41 διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται σαν μνημονιακή.

Ο κ. Βαρουφάκης μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής και η συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα διήρκεσε περίπου δυο ώρες.

«Δεν θα σας πω αυτή τη στιγμή, έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα» είπε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή όταν ρωτήθηκε αν οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ.

Η επιστολή των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής

Την επιστολή υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος αλλά και οι βουλευτές: Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Η επιστολή των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση που βρίσκεται μπροστά στην απόφαση να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ προκειμένου να «καταστείλει» την εσωκομματική ανταρσία και να εξευμενίσει τους διαφωνούντες βουλευτές.

Πάντως η αποστροφή στο κείμενο της επιστολής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία η Έλενα Παναρίτη χαρακτηρίζεται ως «εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής» που δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση την ώρα που επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίδους δανειστές. Οι 41 βουλευτές με την επισήμανσή τους ότι ο διορισμός της κυρίας Παναρίτη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ «είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει τους βουλευτές που αποτελούν το 1/3 της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

 protothema.gr

Περισσότερα Νέα