Αντίστροφη μέτρηση για το Ποτόκι. Κοινές πρωτοβουλίες από Δήμο Πύργου και Υπουργείο Περιβάλλοντος για την επίλυση του καυτού προβλήματος

24 Ιουλίου - 16:29 Τοπικά

Η αντίστροφη μέτρηση για να απαλλαγεί ο Πύργος από την ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα ΠΟΤΟΚΙ, ξεκίνησε με τη συνάντηση του Τάκη Αντωνακόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.

 Στην συνάντηση παρέστησαν ακόμα, η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος.

 Ο Δήμαρχος Πύργου τόνισε στο κ. Γραφάκο,  ότι το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όχι μόνο στη περιοχή, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,  έπειτα από την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη.

 Η χώρα κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν βρεθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη και αποδεκτή περιβαλλοντολογική λύση.

Τον ενημέρωσε επίσης ότι έχουν επιβληθεί, ήδη πρόστιμα στο ΦΟΔΣΑ (Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας)  με πιο πρόσφατο, το ποσό των 60.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

  Από την πλευρά του ο  Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε ότι το θέμα αυτό είναι στη κορυφή της ατζέντας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά γενικότερα και της κυβέρνησης και επισήμανε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Δήμο Πύργου προκειμένου να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ο χώρος. Το πρώτο βήμα  για τη δρομολόγηση της λύσης, είναι η ανάθεση σε  ειδική επιστημονική ομάδα μελέτης, που θα προσεγγίζει την επίλυση του προβλήματος με διαφορά θεωρητικά μοντέλα.

 Συμφωνήθηκε η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γραφάκος ενημέρωσε το Δήμαρχο Πύργου, ότι με το πρόσφατο Νόμο, είναι στη διακριτική ευχέρειά του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφασίζει για κρίσιμα περιβαλλοντολογικά θέματα.

Η  κ. Αυγερινοπούλου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της  Βουλής για την περαιτέρω συμβολή της, στην επίλυσης του προβλήματος και ότι θα βοηθήσει και στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

Περισσότερα Νέα