Απάντηση Π. Αυγερινόπουλου στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ για τις κρίσεις των Διευθυντών

24 Ιουλίου - 17:01 Τοπικά

Σε πρόσφατο άρθρο του πρόεδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας  το οποίο αναρτήθηκε δημόσια σε ιστότοπους και κοινοποιήθηκε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχολικών μονάδων της Β’/θμιας εκπαίδευσης του νομού, δέχτηκα μια προσβλητική και αήθη επίθεση η οποία δεν αρμόζει σε λειτουργό της εκπαίδευσης και συνδικαλιστή, για τη συμμετοχή μου ως μέλος στο διευρυμένο συμβούλιο επιλογής διευθυντών του ΠΥΣΔΕ Ηλείας. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά στο εν λόγω άρθρο, δηλώνω τα εξής:

  1.   Ουδέποτε έλαβα πρόσκληση ή ηλεκτρονικό μήνυμα στο κινητό μου από μέλος του ΔΣ του σωματείου για συμμετοχή μου σε συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Ηλείας με θέμα τις κρίσεις των διευθυντών, παρά το γεγονός ότι ο κος Βασιλειάδης, ειδήμων  των ΤΠΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζει το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και παραμένει ηλεκτρονικός μου φίλος στο facebook.
  2.   Οποιαδήποτε αναφορά γίνεται στην ανακοίνωσή του περί βαθμολογίας, συμμαχιών και ταύτισης βαθμολογιών είναι αυθαίρετη, προσβλητική και επικίνδυνη, από τη στιγμή που κανένα μέλος του συμβουλίου δεν γνωρίζει ονομαστικά τις βαθμολογίες των άλλων μελών. Η αυθαίρετη συσχέτιση βαθμολογιών και η ταύτισή τους με συγκεκριμένα μέλη, ενημερώνοντας ταυτόχρονα υποψήφιους διευθυντές συνιστά πράξη ηθικά απαράδεκτη και ποινικά κολάσιμη.
  3.   Σχετικά με την εύνοια των εκλεκτών της ΔΑΚΕ, τα μικροσυμφέροντα, την κομματική πειθαρχία και εν τέλει τη μεροληψία που υπονοεί ο κος Βασιλειάδης, βαθμολόγησα πάνω από τους μισούς υποψήφιους με βαθμό 8 – ΑΡΙΣΤΑ στη συνέντευξη. Να τονιστεί πως οι υποψήφιοι διευθυντές και «πολιτευτές» της ΔΑΚΕ δεν ήταν παραπάνω από 5 σε σύνολο 106 υποψηφίων.
  4.   Ως αιρετό μέλος του συμβουλίου έλαβα υπ’ όψιν την έκφραση γνώμης των συλλόγων διδασκόντων, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα της ΕΛΜΕ για τη μη συμμετοχή στη διαδικασία με άλλοθι την αξιολόγηση. Στα ερωτήματα όπου υπήρχε διακριτή διαφορά υπέρ του «ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ» ζητούσα από τον υποψήφιο να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από κει και πέρα το κάθε μέλος του συμβουλίου ήταν αρμόδιο να εκφράσει την υπηρεσιακή του κρίση με την βαθμολογία του.
  5.   Οι  ερωτήσεις που έθεσα στους υποψήφιους, στην περίπτωση ανάληψης καθηκόντων διευθυντή, αφορούσαν το όραμα και τους στόχους τους σε βάθος τριετίας, την ανάλυση εργασίας της συγκεκριμένης θέσης ευθύνης, τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική μονάδα, οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα, σύμφωνα με όσα προέβλεπε για τη διαδικασία η  εγκύκλιος Φ. 361.22/23/91322/Ε3/31.5.2017 του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
  6.   Στη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων με τις βαθμολογίες, τάχθηκα υπέρ της πρότασης να μην ανακοινώνεται το όνομα του μέλους παρά μόνο ο βαθμός. Ο κος Βασιλειάδης έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης στα μέλη του συμβουλίου, την οποία φρόντισε ο ίδιος να δημιουργήσει κοινοποιώντας τις ερωτήσεις των μελών του συμβουλίου σε υποψηφίους, παίζοντας τον ρόλο του «καλού» και αρεστού συνδικαλιστή.
  7. Εντύπωση προκαλεί στην εν λόγω ανακοίνωση, η προσπάθεια του κου Βασιλειάδη να προβάλει και να  τονίσει ως αρνητικούς πρωταγωνιστές το αιρετό μέλος της ΔΑΚΕ και το Διευθυντή ΔΔΕ Ηλείας , σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο μέλη του συμβουλίου (και ένα αναπληρωματικό μέλος) που βαθμολογούσαν και για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά, κριτική ή διατύπωση σεναρίων συνεργασίας και ταύτισης βαθμολογιών.

Για πάνω από ένα μήνα συμμετείχα ενεργά σε όλες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών έχοντας πολλές φορές το ίδιο άγχος με τους υποψήφιους, συναισθανόμενος την ευθύνη της υπηρεσιακής μου κρίσης, σε αντίθεση με τον καταγγέλλοντα που απολάμβανε την σιγουριά της ουδετερότητας και τον ρόλο του κομπάρσου. Δεν έθεσα τους υποψήφιους διευθυντές στην κομματική λαιμητόμο, ούτε βαθμολόγησα όλους με ΆΡΙΣΤΑ για να είμαι αρεστός συνδικαλιστής. Δεν υιοθέτησα ούτε υιοθετώ δυϊστικές λογικές άλλων εποχών που διχάζουν αλλά τεκμηριωμένο και υπεύθυνο λόγο, με σεβασμό στην ετερότητα ιδεών και απόψεων.

Αυγερινόπουλος Παύλος

Αν. Αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Ηλείας

Μέλος του διευρυμένου υπηρεσιακού συμβουλίου επιλογής Δ/ντών ΠΥΣΔΕ Ηλείας

Περισσότερα Νέα