Αριστοφάνης στο Θέατρο Φλόκα: Μηνύματα περί Παιδείας, Δικαίου και Αδικίας

18 Απριλίου - 19:30 Τοπικά

Η κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε μία θεαματική και διδακτική θεατρική παράσταση προσαρμοσμένη για παιδιά κάθε ηλικίας, με απλά κατανοητά μηνύματα, παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Απριλίου στο Θέατρο Φλόκα.

Ο Αριστοφάνης, με την κωμωδία «Νεφέλες», μας διδάσκει, μέσα από τα κωμικά καμώματα των ηρώων και το ασταμάτητο γέλιο, ότι η σωστή παιδεία είναι το θεμέλιο για μια δίκαιη κοινωνία. Ο ίδιος θεωρούσε τις «Νεφέλες» ως το καλύτερό του έργο.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Βασικά πρόσωπα του έργου είναι ο Σωκράτης και ένας φτωχός και καταχρεωμένος πατέρας, ο Στρεψιάδης, που ψάχνει να βρει ένα καλό σχολείο για τον γιο του, ώστε αυτός αργότερα να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Ο χορός αποτελείται από τις Νεφέλες, τις ουράνιες θεές, που φέρνουν την βροχή και προκαλούν τις βροντές.

Στην αρχή του έργου, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να στείλει τον γιο του στο Σχολείο του Σωκράτη για να τον διδάξει τον δίκαιο και άδικο λόγο. Όμως, ο κακομαθημένος γιος του δεν δέχεται. Έτσι, αποφασίζει να πάει ο ίδιος. Ο δύστυχος πατέρας προσπαθεί να κατανοήσει τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Ζητάει βοήθεια από τις Νεφέλες και εκείνες τον συμβουλεύουν να φέρει, έστω και με το ζόρι, τον γιό του στο Σχολείο, για να μάθει εκείνος όλα αυτά που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Τελικά τον πείθει. Φέρνει τον γιο του στο Σχολείο και παρακαλεί τον  Σωκράτη να του διδάξει τον «δίκαιο» και «άδικο λόγο».

Ο γιος τελειώνει τις σπουδές του με επιτυχία. Ο πατέρας τον υποδέχεται με χαρά, αλλά γρήγορα διαπιστώνει ότι αυτό που διδάχθηκε ο γιος του, ο άδικος λόγος, δηλαδή η αδικία, εφαρμόζεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η θεατρική παράσταση δόθηκε στο Θέατρο Φλόκα, παρουσία δεκάδων μαθητών από σχολεία του ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα Νέα