«Ασπίδα» για τους ελαιοπαραγωγούς η στήριξη στα ελαιοτριβεία . Άρθρο του Λ. Βαρουξή

24 Ιουλίου - 19:21 Τοπικά

Ο θεμελιώδης ρόλος των ελαιοτριβείων στις ελαιοκομικές δραστηριότητες είναι γνωστός. Γνωστό είναι επίσης πως η εποχική λειτουργία τους είναι ενεργοβόρα και συνυφασμένη με την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου επιβαρύνεται πολύ από την μεγάλη άνοδο των τιμών στον τομέα αυτό.

Βρισκόμαστε στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2022- 2023, μιας από τις πλέον δύσκολες χρονιές για τα ελαιοτριβεία καθώς έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, με αιχμή το λειτουργικό κόστος, που λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης  έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει ειδική μέριμνα στο σύνολο των λογαριασμών ρεύματος, απορροφώντας ένα υπολογίσιμο μέρος της αύξησης. Πρόκειται για ένα μέτρο στην σωστή κατεύθυνση που σύμφωνα με  τους ελαιοτριβείς για να πιάσει τόπο θα πρέπει να εξεταστεί η αύξηση του ποσού της επιδότησης.

Απώτερος στόχος είναι να αποφευχθούν αυξήσεις (στα 11-12% τουλάχιστον) στο εκθλιπτικό δικαίωμα (της αμοιβής που δίνει ο παραγωγός στο ελαιοτριβείο για να βγάλει το ελαιόλαδο του, που πέρσι ήταν 8%) – κάτι που τώρα φαντάζει μονόδρομος- και να μην μετακυλυστεί το λειτουργικό κόστος στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι ήδη έχουν επωμιστεί ιδιαίτερα μεγάλα κόστη παραγωγής την φετινή σεζόν.

Ένα κόστος που  για την  ελαιοκομική περίοδο 2022 -2023 ήταν δυσβάσταχτο για τον παραγωγό και η όποια αύξηση στο εκθλιπτικό δικαίωμα θέτει ζήτημα επιβίωσης.

Η κρατική στήριξη στον κόσμο των επιχειρήσεων έκθλιψης προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται και να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία προσφέροντας στην τοπική και κατ επέκταση εθνική οικονομία είναι κατ’ ουσίαν στήριξη σε κάθε ελαιοπαραγωγό μικρό ή μεγάλο καθώς θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας σε μια ενδεχόμενη αύξηση του εκθλιπτικού διαχώματος η οποία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τους περισσότερους.

Περισσότερα Νέα