"Ασπιρίνες" τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων. Χρειάζεται επανεξέταση!

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Κ. Τζαβάρας: «Επείγουσα ανάγκη να επανεξεταστούν τα μέτρα στήριξης»

Την ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα νέες αποφάσεις που να καλύπτουν όλο το φάσμα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ο Κώστα Τζαβάρας τόνισε ότι η αλματώδης εξάπλωση του ιού έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση του Πύργου, της αρχαίας Ολυμπίας και γενικά της Ηλείας,  με χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων και αφίξεων ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που πλέον αγγίζουν το 100% για τον Μάρτιο και έχουν βυθίσει οικονομικά τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εύλογη ανησυχία των Ηλείων πολιτών έχει επηρεάσει σημαντικά την εμπορική κίνηση σε όλες τις πόλεις του νομού, με συνέπεια να έχει μειωθεί κατακόρυφα ο τζίρος σε κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές κ.α., με συνέπεια να ελλοχεύει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και για την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να συμπληρωθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών που έχουν υποστεί πολύ σοβαρή οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να επανεξεταστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου οι αναγκαίες αποφάσεις που θα προβλέπουν την υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον ιό και έχουν απωλέσει σημαντικό εισόδημα και όχι μόνο αυτών που αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατικές αποφάσεις», τόνισε.

Αυγερινοπούλου προς Σταϊκούρα και Τριαντόπουλο, ΓΓ Υπ. Οικονομικών: Επώδυνες οι Επιπτώσεις του COVID-19 στην τοπική οικονομία.

 

Πρόσθετη στήριξη στην οικονομία του Ν. Ηλείας – Τα μέτρα για την Ηλεία δεν αρκούν

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2020

Με τον Υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, επικοινώνησε σήμερα η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., ώστε να μεταφέρει το αίτημα των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, τα οποία είναι αναγκαία για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, μετά από την απώλεια εσόδων που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις, λόγω των εκτεταμένων κρουσμάτων από τον Κορονοϊό COVID-19. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που αφορούν περιοχές και κλάδους, όπου διακόπτεται η δραστηριότητα με κρατική εντολή για πάνω από 10 ημέρες. Η πρώτη δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών αφορά, μεταξύ άλλων, την αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρέων, ΦΠΑ και δόσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτή είναι μια πρώτη δέσμη αναγκαίων οικονομικών μέτρων, αλλά όχι και η τελική. Νεότερα, πιο ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης θα μπορέσουν να ανακοινωθούν μετά την ερχόμενη Δευτέρα και την πραγματοποίηση του Eurogroup, όπου θα τεθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα σχετικά ζητήματα από την χώρα μας, αλλά και τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον COVID-19. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών στην  οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυγερινοπούλου προς Βορίδη, Άδωνη και Θεοχάρη: Πρόσθετα οικονομικά μέτρα, στήριξη σε Τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Τις επιστολές του Επιμελητηρίου Ηλείας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), αλλά και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, των Εμπορικών Συλλόγων Αμαλιάδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου υπέβαλε η Δρ. Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και Οικονομικών, καθώς τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να συμπληρωθούν με νέα πρόσθετα μέτρα, καθώς η τοπική οικονομία πρόκειται μεσοπρόθεσμα να πληγεί έτη περαιτέρω. Συγκεκριμένα, νέα οικονομικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν προς στήριξη των επιχειρήσεων που, δεν έκλεισαν μεν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα), αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η ίδια η αγορά, καθώς ο τζίρος τους περιορίστηκε σε χαμηλότατα όρια. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα. Διατηρούνται δε επιφυλάξεις για την μέτρηση των επιπτώσεων στη αγορά των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής από το Νομό Ηλείας.

Μιχάλης Κατρίνης: Γενναία μέτρα κι όχι «ασπιρίνες» για την οικονομία της Ηλείας. Απαιτείται ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία.

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Είναι λάθος η αντίληψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιπτώσεων στην οικονομία, ώστε να τις μετρήσουμε και μετά να πάρουμε αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, γιατί αντί αυτά να προλαμβάνουν τις επιπτώσεις, μεταθέτουν κάποιες από αυτές για αργότερα, ενώ άλλες δεν τις υπολογίζουν καθόλου.

Οι αποφάσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας θα πρέπει να ληφθούν τώρα με γενναία μέτρα, για να μην γίνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει την πρακτική των τραπεζών, που αντί να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, έδιναν προσωρινή διετή αναστολή καταβολής υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα αντί να περιοριστεί το πρόβλημα, να διογκωθεί υπερβολικά και να δημιουργηθεί ο εφιάλτης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup δημοσιονομική επέκταση λόγω του κορωνοϊού, τέτοιες αποφάσεις για τη στήριξη σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται επιχειρηματικά από τον κορωνοϊό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

  1. Απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργούνται κατά την περίοδο που θα διαρκέσει η έκτακτη κρίση, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων που παραμένουν σε ισχύ. Όχι απλώς ασπιρίνες αναστολής που θα μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα και θα το διογκώσουν.
  2. Χορήγηση χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων κίνησης
  3. Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
  4. Κάλυψη του μισθού των εργαζομένων, μέσω ειδικού επιδόματος, σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατά το διάστημα που διαρκεί η κρίση, ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν, ούτε οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
  5. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων του νομού που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, κατά την έκτακτη περίοδο αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.
  6. Μέτρα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για την αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος των επιχειρήσεων που πλήττονται, ανάλογα με το τζίρο τους κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο τελευταίων ετών.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εξειδικευμένες παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων της αγοράς (Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών κλπ).

Πέρα, όμως, από το αναγκαίο πακέτο οικονομικών μέτρων για την Ηλεία, πρέπει να υπάρξει και ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και χορήγηση στα νοσοκομεία του νομού των απαραίτητων υλικών και μέσων, αφού άλλωστε δίνεται αυτή η δυνατότητα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΙΩΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Τα μέτρα δεν επαρκούν και χρειάζονται περισσότερα

 

Τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της Δικηγόρου και πολιτικού στελέχους της ΝΔ Ιωάννας – Μαρίας Σταθοπούλου, μετά την ανακοίνωση για την οικονομική ελάφρυνση της αγοράς και των επαγγελματιών, που πλήττονται λόγω κορωνοϊού.

Η κα Σταθοπούλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τόπος μας, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες και εξαιρετικώς δύσκολες καταστάσεις με τους ανθρώπους του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, όπως και του πρωτογενούς τομέα, να δοκιμάζονται με απίστευτα μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται τα μέτρα να είναι και περισσότερα και ουσιαστικά, όπως ενίσχυση της ρευστότητας και διατήρηση των μισθών των εργαζομένων, έτσι ώστε να προσφέρουν οικονομική «ανάσα» και να συμβάλλουν στην ομαλή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, το οποίο όλοι ευχόμαστε να γίνει γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πληγέντες και συζητά μαζί τους για τα μέτρα, που αφορούν σε διευκολύνσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες ήδη έχουν γνωστοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία, μέσω των συλλογικών εκπροσώπων τους.

Και καταλήγει στο σχόλιο της ως εξής: «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τα επανεξετάσει – και άλλωστε περιμένουμε και μια δεύτερη δέσμη να ανακοινωθεί- ενώ εγώ από την πελυρά μου δεσμεύομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια προς μια τέτοια κατεύθυνση».

Περισσότερα Νέα