Αθάνατοι! Το Πυροσβεστικό Σώμα τίμησε τους Ηλείους πεσόντες στο καθήκον Πυροσβέστες

13 Νοεμβρίου - 21:08 Τοπικά

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στον Πύργο, τελέσθηκε από τον πρώην Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο Β΄΄, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 12/11, με παρουσία της ηγεσίας του Πυροεσβεστικού σώματος Ηλείας, των διοικητών της ΠΥ Πύργου, Αμαλιάδας και Λεχαινών, του νεοκλεγέντος δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή καθώς και των συγγενών των πεσόντων στο καθήκον πυροσβεστών. Την Ημέρα Μνήμης τίμησε Άγημα της Πυροσβεστικής, ενώ παιάνισε η Φιλαρμονική Απόλλων.

Οι Γεώργιος Διονυσόπουλος και Κωνσταντίνος Φωτακόπουλος ήταν οι πρώτοι πεσόντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, και χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος στις 26 Ιουλίου 1990. Η Ιωάννα Τασοπούλου στις 28 Αυγούστου 1999, ο Φώτης Αναγνώπουλος στις 9 Αυγούστου 2005, ενώ τα τελευταία θύματα ήταν οι εποχικοί πυροσβέστες Ιωάννης Δρακόπουλος, Αθανάσιος Νιάρχος και Ανδρέας Τζούμας, που έχασαν τη ζωή τους 24 Αυγούστου 2007 κατά την διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία.

“Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά την μνήμη εκείνων, που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και κυρίως της ζωής των συνανθρώπων μας. Στην μακρόχρονη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, ένας μακρύς, δυστυχώς, κατάλογος συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, έχει «σημαδέψει» την επιτυχή πορεία του σε όλους τους τομείς δράσης του.. Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης και ιερής συγκίνησης τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους εκείνους που θυσιάστηκαν προασπίζοντας την δική μας ασφάλεια», σημείωσε στην Ημερήσια Διαταγή του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Πουρναράς, την εκφώνηση της οποίας ανέλαβε κατά την επιμνημόσυνη δέηση ο Τελετάρχης της εκδήλωσης, Επιπυραγός, Αναστάσιος Κοτσώνης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και τους συγγενείς των θυμάτων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εκ μέρους της οικογένειας του επιπυραγού Φώτη Αναγνώπουλου στεφάνι κατέθεσε η σύζυγός του Ευαγγελία και η αδελφή του Αντισυνταγματάρχης Φωτεινή Αναγνωπούλου. Εκ μέρους της οικογένειας του Ανδρέα Τζούμα, στεφάνι κατέθεσε ο γιος του Βασίλης Τζούμας. Για την πυροσεβέστρια Ιωάννα Τασσοπούλου στεφάνι κατέθεσε ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος. Εκ μέρους του Γιώργου Διονυσόπουλου κατέθεσε στεφάνι ο γαμπρός του Εμμανουήλ Φλωρέντζης. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης μεταξύ άλλων ο Διοικητής Π.Υ Ηλείας Ταξίαρχος κ. Βασίλης Σολδάτος, και ο Σωτήρης Παπαηλίου εκ μέρους της Ένωσης Πυροσεβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας.

Ο Διοικητής Π.Υ Ηλείας Ταξίαρχος Βασίλης Σολδάτος τόνισε: «Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Σήμερα τιμούμε και θυμόμαστε όλους τους συναδέλφους μας μαζί και τους εφτά Ηλείους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος. Τους τιμούμε με αίσθημα ευγνωμοσύνης».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής ανέφερε: «σήμερα τιμούμε με συγκίνηση τους Ηλείους πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον για να προστατέψουν με αυταπάρνηση τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Θα τους θυμόμαστε πάντα. Αιωνία τους η μνήμη».

Τέλος ο Σωτήρης Παπαηλίου, πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων Π.Σ. Ηλείας δήλωσε: « θλιβερός κατάλογος των πεσόντων πυροσβεστών μας υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος καθώς και την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των πυροσβεστών. Ειδικά τώρα με την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές που έχουν μεγαλύτερη συχνότητα, έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό και η Πολιτεία οφείλει να καλύψει αυτές τις ανάγκες και προστατέψει και τους ίδιους τους πυροσβέστες που θα προσπαθούμε πάντα για τις ζωές και περιουσίες των πολιτών, Πάντα, θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας».

Στεφάνια κατέθεσαν:

  • Εκ μέρους του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας Αρχιπύραρχος Βασίλειος Σολδάτος.
  • Εκ μέρους της οικογένειας του θανόντα Επιπυραγού Φώτιου Αναγνώπουλου, η σύζυγός του Ευαγγελία Αναγνωπούλου, εκ μέρους της οικογένειας του θανόντα Εποχικού Πυροσβέστη Δρακόπουλου Ιωάννη, η αδελφή του Αντισυνταγματάρχη Δρακοπούλου Φωτεινή
  • Εκ μέρους του θανόντα Εποχικού Πυσοσβέστη Τζούμα Ανδρέα, ο γιος του Τζούμας Βασίλειος
  • Για την θανούσα Δασοπυροσβέστρια Τασσοπούλου Ιωάννα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Πύραρχος Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος,
  • Εκ μέρους της οικογένειας του Δασοπυροσβέστη Διονυσόπουλου Γεωργίου, ο γαμπρός του Εμμανουήλ Φλωρέντζης.
  • Ο Πρόεδρος Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας κ.Σωτήρης Παπαηλιού

Περισσότερα Νέα