Αυγερινοπούλου: Αδιανόητη η απουσία της Ελλάδας από το πρόγραμμα πυρόσβεσης rescEU
24 Ιουλίου - 16:54 Τοπικά
Απαράδεκτη και ακατανόητη η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στην Ε.Ε. ενόψει του καλοκαιριού.
Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που υποφέρει ιδιαίτερα από καταστροφικές φωτιές τους καλοκαιρινούς μήνες – κανείς δεν ξεχνά το Μάτι και το 2007 στην Ηλεία – η ελληνική κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, επέλεξε να μη συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό στόλο rescEU.
Ο στόλος, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία, τίθεται σε λειτουργία μεταβατικά, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται προσθήκη επιπλέον υλικού.
Η Ελλάδα, αν είχε προχωρήσει με τη συμμετοχή της στο rescEU και έθετε και αυτή μέρος του στόλου της στη διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών που συμμετέχουν, θα επιβαρυνόταν ελάχιστα οικονομικά, καθώς το κόστος, όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 75% όταν ο μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία, ενώ τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγάλα.
Εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής στον κοινό στόλο, ως μέρος του rescEu η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης, που είναι τόσο αναγκαία στη χώρα μας με την ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσου, όπως σε περίπτωση πυρκαγιών.
Ένα εργαλείο έμπρακτης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης το οποίο δημιουργήθηκε κυρίως για να βοηθήσει τις χώρες στο Νότο παραμένει αναξιοποίητο. Η τραγική εμπειρία του περσινού καλοκαιριού δεν επιτρέπει αυτού του είδους την απάθεια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι, την Ηλεία και σε άλλες πληγείσες περιοχές, απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Μόλις πρόσφατα σε πυρκαγιά στην Ηλεία δεν λειτούργησαν τα εναέρια μέσα…
Θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας, που είναι χώρα πολύ ευάλωτη σε θέματα φυσικών καταστροφών, να συμμετάσχει στη μεταβατική περίοδο, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.
Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα μας θα συνεχίζει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ε.Ε., όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…