Αυγερινοπούλου: Απαράδεκτη, παράνομη και επιζήμια για τους αγρότες η δέσμευση κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των εισφορών ΕΛΓΑ-ΟΓΑ από την κυβέρνηση

24 Ιουλίου - 17:21 Τοπικά

Ανακοίνωση σχετικά με την δέσμευση κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των εισφορών ΕΛΓΑ-ΟΓΑ από την κυβέρνηση για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας εξέδωσε η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία – θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Αναλυτικά:

«Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε στους Έλληνες αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς “στροφή” της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, ενώ με ύπουλη προπαγάνδα, έσπερνε το φόβο για φορολόγηση των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση Σαμαρά! Μετεκλογικά, η “εθνικά αξιοπρεπής” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλε ανερυθρίαστα χέρι στα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στα αποθεματικά του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ για να πληρώσει τους ξένους πιστωτές, που προεκλογικά εξόρκιζε στο πυρ το εξώτερον.

Η πρακτική αυτή είναι παράνομη και είναι σίγουρο, ότι θα προκαλέσει σοβαρή ευρωπαϊκή αντίδραση. Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει δηλώσει ότι “οι ενισχύσεις είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκά χρήματα για τους γεωργούς και όχι για οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος”.

Μάλιστα το Άρθρο 28 του καν. (ΕΚ) 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρει: «Εκτός αν προβλέπεται άλλως από τον παρόντα κανονισμό, οι ενισχύσεις στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».   Επίσης, κατά το άρθρο,  982 παρ. 2 περ. ΕΚ.Πολ., τα δικαιώματα ενίσχυσης είναι ακατάσχετα στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την κατάθεσή τους στον λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς. Οι αγροτικές επιδοτήσεις προστατεύονται για το χρονικό διάστημα μέχρι την απόδοσή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία της ΕΕ.  στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη και θα έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θα χρεοκοπήσουν 300.000 Έλληνες αγρότες, επειδή το δημόσιο προχωρά ουσιαστικά, σε αναγκαστική δέσμευση της ενιαίας ενίσχυσης!

Πώς θα δοθούν τα χρήματα των ενισχύσεων για την επόμενη χρονιά; Πληρωμές που εκκρεμούν πότε και πώς θα πληρωθούν; Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αμέσως στους Έλληνες αγρότες και στους απομάχους των αγρών, που αγωνιούν για την τύχη τους.»

Περισσότερα Νέα