Αυγερινοπούλου: Δέσμευση του ΥπΑΑΤ για στήριξη στους σταφιδοπαραγωγούς και επανεκκίνηση του προϊόντος

24 Ιουλίου - 19:15 Τοπικά

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, στην οποία έθεσε το ζήτημα της στήριξης της παραγωγής σταφίδας και των καλλιεργητών, αλλά και της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της εξαγωγής του προϊόντος.

Στην πρωτολογία της, η κα Βουλευτής σημείωσε ότι «η μαύρη σταφίδα είναι ένα προϊόν με μακρά και σημαντική ιστορία στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με  την Ηλεία να έχει συνδέσει άρρηκτα την οικονομική ανάπτυξή της με την καλλιέργεια και την εμπορία της». Επισήμανε ότι «σήμερα, η εικόνα είναι πλέον διαφορετική, καθώς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που επιμένουν να στηρίζουν με προσωπικό τους κόπο αυτό το μοναδικό προϊόν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται. Η εξαγωγική δυναμική της σταφίδας κατά τα τελευταία χρόνια διαγράφεται ισχνή, ενώ την ίδια στιγμή η εγχώρια κατανάλωση καταγράφεται μειωμένη» και ζήτησε από τον Υπουργό την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου για την προβολή και προώθηση του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, αλλά και την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση της κυρίας Αυγερινοπούλου, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι και για εφέτος θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών μέσω deMinimis όπως και πέρσι και υπενθύμισε τις σημαντικές ενισχύσεις που έχει καταβάλει το Υπουργείο προς τους σταφιδοπαραγωγούς, στο πλαίσιο του deMinimis, όπου στην ΠΕ Ηλείας 1.226 δικαιούχοι σταφιδοπαραγωγοί έλαβα το ποσό των 935.025,39 €.

Ανακοίνωσε δε ότι το παραδοσιακό αυτό προϊόν παραμένει ενταγμένο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στη νέα ΚΑΠ και άρα οι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την σχετική ενίσχυση.

Ο Υπουργός, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού, επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας επανεκκίνησης προώθησης της σταφίδας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η επανεκκίνηση προώθησης της σταφίδας στις αγορές, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, μπορεί να στηριχθεί σε μια ισχυρή βάση.

Επιπλέον, πραγματοποίησε ειδική αναφορά στα προγράμματα του Υπουργείου που μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί, όπως τα τριετή προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 70%, τα αναπτυξιακά Προγράμματα ΠΑΑ και ειδικά το Υπομέτρο 4.2. καθώς και προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επισήμανε, τέλος, ότι και οι συνεταιρισμοί πρέπει να ακολουθήσουν σύγχρονους τρόπους προώθησης του προϊόντος, το οποίο διακρίνεται και για την ποιότητά του και για την υψηλή διατροφική του αξία. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι πάντα ανοικτό σε συνεργασία σε τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς για την εξεύρεση τρόπων ώστε το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό.

Η Βουλευτής Ηλείας, στη δευτερολογία της, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα στήριξης τα οποία μας αναφέρατε, όπως η συνδεδεμένη ενίσχυση, η οικονομική ενίσχυση που είχε δοθεί κατά το παρελθόν, αλλά και τα σχέδια του Υπουργείου για την προβολή και τη νεότερη ενίσχυση των παραγωγών είναι πάρα πολύ σημαντικά.  Γνωρίζουμε πράγματι και για την επιμέλεια του ίδιου του Πρωθυπουργού σε αυτά τα θέματα και κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «στην Ηλεία είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή της μαύρης σταφίδας, διότι αυτή η παραγωγή μας αποτελεί πλούτο για την Ηλεία και πλούτο για τη χώρα, καθώς στόχος μας είναι η διατροφική ασφάλεια τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία της, η κα Αυγερινοπούλου τόνισε ότι «σας χρειαζόμαστε συνεχώς κοντά μας τόσο για τη στήριξή σας προς τις νέες ομάδες παραγωγών που τώρα διαμορφώνονται όσο και για τη σύσταση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη στήριξή σας και στο νέο εγχείρημα των εξαγωγών της σταφίδας στο νομό μας, αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη. Το restart της σταφίδας για την Ηλεία θεωρούμε ότι ξεκινάει».

Έτσι, το ιστορικό προϊόν της Ηλείας, η σταφίδα, μπαίνει σε μια νέα εποχή, δικαιώνοντας την προσπάθεια των παραγωγών του Νομού και της Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την αναζήτηση μιας ρεαλιστικής και ταυτόχρονα αισιόδοξης προοπτικής για την οργάνωση της παραγωγής της σταφίδας στην Ηλεία, αλλά και για την διεύρυνση των πεδίων που το προϊόν μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση του στην αγοραστική αλυσίδα.

Η Ηλεία Βουλευτής, μετά την συζήτηση στην Βουλή, είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά, και αντάλλαξαν απόψεις για τα περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που μπορεί να ανακτήσει μέσα από στοχευμένη στρατηγική επεξεργασίας, τυποποίησης, δυναμικών συνεργειών που θα ανοίξουν νέα εξαγωγικά μονοπάτια σε χώρες-εμπορικούς συμμάχους.

Περισσότερα Νέα