Αυγερινοπούλου – Μαλόνι: Η Ομοσπονδιακή Βουλευτής στο πλευρό των Ελλήνων για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

24 Ιουλίου - 19:20 Τοπικά

Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε σήμερα η Αμερικανίδα Πολιτικός και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κα Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney), συνοδευόμενη από την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτή Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς και την Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (EAWC), κα Λούλα Λόη – Αλαφογιάννη.  Σκοπός της επισκέψεως ήταν η προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ζήτημα για το οποίο παρέθεσαν και σχετική συνέντευξη τύπου.

Είχε προηγηθεί χθες σχετική συνάντηση της Ομοσπονδιακής Βουλευτού με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία εξέφρασε την συμπαράστασή της στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η κα Μαλόνι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ένα χρέος από ευγνωμοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό που δεν μπορούμε ποτέ να το ξεπληρώσουμε πλήρως. Κάθε φορά που τα ηνία της κυβέρνησης αλλάζουν ειρηνικά χέρια οπουδήποτε στη Δύση, θα πρέπει να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους Έλληνες για την εφεύρεση της δημοκρατίας…». Επισήμανε δε ότι θέλει να ενώσει τη φωνή της «με τη φωνή εκείνων που ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: τον λαό της Ελλάδας…».

Η κα Μαλόνι ενημέρωσε ακόμη ότι ήρθε σε επαφή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), κ. Εντι Ζεμενίδη, και ότι οι δύο τους θα συνεργαστούν ώστε να ιδρυθεί μία παναμερικανική επιτροπή για να δραστηριοποιήσει τους Αμερικανούς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Η κα Μαλόνι προσκάλεσε την κα Αυγερινοπούλου να παραστεί σε Επιτροπή στο Κογκρέσο προς υποστήριξη του επαναπατρισμού των Γλυπτών.

Τόσο η κα Μαλόνι όσο και η κα Αυγερινοπούλου είναι Μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.

Παρατίθεται κάτωθι αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Βουλευτού, στα ελληνικά και στα αγγλικά:

«Σήμερα, έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε στην Ελλάδα την κα Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney), Αμερικανίδα Πολιτικό και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την 12η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, την οποία ευχαριστούμε για την ένθερμη υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων για την  επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας από το Βρετανικό Μουσείο. Η κα Μαλόνι είχε καταθέσει ψήφισμα στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από κοινού με ομογενή βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Κωνσταντίνο Μπιλιράκη (Gus Bilirakis), από την 12η Περιφέρεια της Φλόριντα.

Ο Παρθενώνας, μνημείο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στέκεται ως κορυφαίο παγκόσμιο μνημείο, εδώ και 2.500 χρόνια και αποτελεί το ύψιστο σύμβολο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της αρμονίας. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποσπάστηκαν και εκλάπησαν από την Ακρόπολη των Αθηνών στις αρχές του 19ου αιώνα και σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν πλέον του μισού του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Η ανάγκη για την επιστροφή τους στην Αθήνα αποτελεί πολιτιστική επιταγή, διότι αφενός ο Παρθενώνας γίνεται πλήρως κατανοητός ως προς την αρχιτεκτονική αξία του συνόλου των γλυπτών του και αφετέρου τα γλυπτά αυτά αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο πλησίον του ναού, στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, υπηρετώντας την επιταγή της ακεραιότητας του μνημείου.

Βουλευτές από την Ελλάδα και την Αμερική στηρίζουμε τη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην οποία έχει προσδώσει ένα διεθνώς βαρύ πολιτικό πρόσημο, και θα ασκήσουμε κοινοβουλευτική διπλωματία για τον επαναπατρισμό των τμημάτων των πολιτιστικών μας μνημείων με στόχο την αποκατάσταση του παγκόσμιου συμβόλου της Δημοκρατίας μας και τη διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά την Ομοσπονδιακή Βουλευτή, κα Maloney, καθώς και την κα Λούλα Λόι – Αλαφογιάννη, Πρόεδρο του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, για την παρουσία τους εδώ σήμερα».

—–

“The great Collection of the classical Greek Parthenon Sculptures was removed from the Acropolis Hill and taken to Great Britain without the consent of the Greek people.

We, Greeks, are requesting that the British Museum return the Parthenon Sculptures to their initial location, where they naturally belong: at the Acropolis Hill.

The repatriation of the Parthenon Sculptures serves the cultural unity and the unique cultural value of this unparallel architectural monument.

The Parthenon Temple is one of the greatest cultural monuments in the history of the world, part of the list of the UNESCO global Culture heritage and the global symbol of the democracy philosophy and harmony.

For these reasons, parliamentarians from Greece and other countries in the world stand for the repatriation of the Parthenon Marbles as indispensable parts of the Temple of Democracy.

Today we welcome Her Excellency Congresswoman Carolyn B. MALONEY who, along with her fellow Congresswomen and Congressmen, have already passed a Statement on the Repatriation of the Parthenon Marbles back to Greece before the US Congress.

I would also like to thank Ms.  Loula Loi – Alafoyiannis, President of the Euro American Women Council, that took the initiative to invite Congresswoman Maloney to our Country”.

Περισσότερα Νέα