Αυγερινοπούλου: Στις φυσικές καταστροφές, η πρόληψη όσο κι αν κοστίζει, είναι σίγουρα πιο φθηνή από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός καταστροφικού πλημμυρικού φαινομένου

24 Ιουλίου - 17:26 Τοπικά

Με το πολύ επίκαιρο φαινόμενο των πλημμυρών ασχολήθηκε χθες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων. Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν στα γεγονότα στον Έβρο και τη Δυτική Αττική, καθώς και στις ανθρώπινες απώλειες, αλλά και τις απώλειες περιουσιών που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που διεξάγεται εντός του 2014 για το ζήτημα αυτό, καθώς η ενίσχυση της κρατικής προετοιμασίας και της πρόληψης των φυσικών καταστροφών αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας στην ατζέντα της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επεσήμανε ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις πλημμύρες η Ηλεία, ως πυρόπληκτη περιοχή και τόνισε ότι «στις φυσικές καταστροφές, η πρόληψη όσο κι αν κοστίζει, είναι σίγουρα πιο φθηνή από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός καταστροφικού πλημμυρικού φαινομένου. Η Βουλευτής Ηλείας επεσήμανε ότι τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές που θα συμβάλουν στην πρόληψη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με εκπροσώπους της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ το Σώμα ενημερώθηκε για τις περιοχές υψηλού κινδύνου σε σχέση με τις πλημμύρες, έγινε απολογισμός της προόδου σχετικά με την ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών και των ρεμάτων. Επισημάνθηκαν επίσης, θέματα συντονισμού των υπηρεσιών στην ετήσια διαχείριση και τους καθαρισμούς των ρεμάτων, καθώς και η ανάγκη εύρεσης χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες σε διασυνοριακά ύδατα ποταμών, όπως ο Έβρος, η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης ορισμένων περιβαλλοντικών θεμάτων και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Αυτή την οδό οι Βουλευτές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, για να επιταχύνουμε κάποιες διακρατικές διαδικασίες».

Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος ενημέρωσαν μεταξύ άλλων, ο κ. Φοίβος Θεοδώρου, Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η κυρία Αικατερίνη Τριανταφύλλου, Τεχνικός Σύμβουλος σε θέματα πλημμυρών της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, ο κ. Αντώνιος Κοτσώνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Γεώργιος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.), ο  κ. Ιωάννης Νιάδας, ανάδοχος της μελέτης «κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας στον ποταμό Έβρο.

Περισσότερα Νέα