Αυγερινοπούλου: Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για την προκαταβολή της επιχορήγησης των πυρόπληκτων μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

24 Ιουλίου - 19:22 Τοπικά

Υπερψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με το άρθρο 135 ρυθμίζεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης και στους πυρόπληκτους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με την εν λόγω ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη για την επιχορήγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και προστίθεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής κατά αναλογία με τη ρύθμιση που προβλέπεται ήδη για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ως εκ τούτου, δικαιούχοι είναι είτε φυσικά πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Η κυρία Αυγερινοπούλου δήλωσε:

«Με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, επιταχύνεται η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μας από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Κατοχυρώνεται πλέον και νομοθετικά η δυνατότητα επιχορήγησης και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος αφουγκράστηκε τα αιτήματα των πυρόπληκτων συμπολιτών μας για την επιτάχυνση της καταβολής της αποζημίωσής τους και προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες και συμπληρώσεις».

Επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς

Εξίσου σημαντική είναι και η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, δυνάμει της οποίας απαλλάσσονται για ακόμη ένα έτος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος και οι αλιείς από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ειδικότερα, για το φορολογικό έτος 2022 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε η κυρία Αυγερινοπούλου.

Περισσότερα Νέα