Αυστηρή προειδοποίηση ΥΠΕΣ προς δημάρχους: Στον εισαγγελέα όποιος μονιμοποιεί συμβασιούχους

24 Ιουλίου - 18:15 Τοπικά

Τελεσίγραφο με μορφή εγκυκλίου έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Σύμφωνα με αυτό, προειδοποιούνται αυστηρά οι δήμαρχοι και οι νομικές υπηρεσίες των δήμων να μην συμβάλλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε πως θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα, για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος, αν οι δημοτικές αρχές στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους ή αν δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.

Στην εγκύκλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ή μίσθωσης έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνους μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο γίνονται παρατηρήσεις προς τις δημοτικές αρχές γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις «αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες».

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει πως οι κατατάξεις αυτές συνυπολογίζονται στην τήρηση της αναλογίας 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο Δημόσιο και ως εκ τούτου στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα Νέα