Αυτό το ξέρατε; Τι ήταν η Γυφτοπάναινα που έδωσε το όνομά της στην θαλάσσια περιοχή κοντά στον Πύργο!

24 Ιουλίου - 16:31 Ηλεία

Στην περιοχή της Γυφτοπάναινας ζούσε στις αρχές του περασμένου αιώνα μια γυναίκα, η Πάναινα, όπως την φωνάζαν από το όνομα του άντρα της ή και Γυφτοπάναινα (χωρίς όμως μάλλον να έχει σχέση με τη φυλή της η προσφώνηση αυτή)

Τον λόγο της ονομασίας της παραθαλάσσιας  περιοχής ανάμεσα στις εκβολές του Αλφειού και τη Σπιάτζα παρουσιάζει σήμερα ο odigos.gr. Η Άννα (όπως ήταν το δικό της όνομα) Τσουτσάνη είχε φτιάξει μια αχυρένια καλύβα σε έναν αμμόλοφο κοντά στη θάλασσα, όπου ζούσε χειμώνα καλοκαίρι μέχρι τα γεράματά της. Ξεπέρασε μάλιστα τα 80 χρόνια. Ζούσε ψαρεύοντας στη θάλασσα και στις εκβολές του Αλφειού και πουλώντας τα ψάρια στον Πύργο.

Είχε 8 παιδιά. 3 αγόρια και 5 κορίτσια. Τα αγόρια ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες και τα κορίτσια σιγά σιγά παντρεύτηκαν και ακολουθούσαν τους συζύγους τους στον τόπο διαμονής τους. Οι κάτοικοι του Καταραχίου τις θαύμαζαν που κυκλοφορούσαν με τα άλογα στην περιοχή.

Η καλύβα λοιπόν της Γυφτοπάναινας ήταν σημείο αναφοράς για την περιοχή, όταν οι Πυργιώτες ήθελαν να εξηγήσουν τον τόπο που θα πηγαίναν για μπάνιο ή   ψάρεμα ή βόλτα και έτσι έμεινε και το όνομα της περιοχής μέχρι σήμερα!

Περισσότερα Νέα