Αυτό το ξέρατε; Το ερωτικό σκάνδαλο στην 1η λαμπαδηδρομία με τον 18χρονο δρομέα από τον Πύργο και τη Γερμανίδα Σκηνοθέτη

24 Οκτωβρίου - 16:31 Επιλεγμένα

Είναι γνωστό ότι η πρώτη αφή Ολυμπιακής φλόγας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, στις 20 Ιουλίου του 1936  για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Ο odigos.gr παρουσιάζει μια άγνωστη για τους πολλούς πτυχή της 1ης λαμπαδηδρομίας:

Αυτό που έγινε θέμα στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής, ιδίως τις αντιπολιτευόμενες ήταν το ερωτικό σκάνδαλο της 34χρονης Γερμανίδας Σκηνοθέτιδος με τον 18χρονο Λαμπαδηδρόμο από τον Πύργο και την «απαγωγή» του τελευταίου. Ο Χίτλερ είχε επιλέξει την Γερμανίδα σκηνοθέτη Λένι Ρίφενσταλ για να δημιουργήσει την ταινία των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το λόγο αυτό, η Ρίφενσταλ ήρθε στην Αρχ. Ολυμπία, για να τραβήξει τα πλάνα των αγώνων.

Η Ρίφενσταλ ήταν μια εξαιρετική σκηνοθέτης, που χρησιμοποιούσε όλα τα τεχνολογικά μέσα που είχε στη διάθεσή της. Η δουλειά της ήταν πρωτοποριακή. Ενδιαφερόταν για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αδιαφορώντας συχνά για την ιστορική ακρίβεια των πλάνων της. Αυτό συνέβη και με τα πλάνα της τελετής της αφής. Δεν έμεινε ικανοποιημένη από αυτά της τελετής, ούτε από της λαμπαδηδρομίας. Έτσι αποφάσισε να στήσει εκ νέου πλάνα.

Το μάτι της έπεσε σε έναν λαμπαδηδρόμο από τον Πύργο. Ήταν ο 18χρονος Ανατόλ Ντομπριάνσκι, Τόλικ όπως τον φωνάζαν στην πόλη. Ο  πατέρας του είχε έρθει στον Πύργο ως πολιτικός πρόσφυγας από τη Ρωσία και ζούσε ήσυχα με την οικογένειά του στην πόλη. Πέραν της ζωγραφικής με την οποία ασχολιόταν, έκανε και άλλες δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του. Συμμετείχε μάλιστα και σε εκθέσεις Ηλείων καλλιτεχνών που διοργανώνονταν τότε στον Πύργο.

Η Ρίφενσταλ ξεχώρισε αμέσως τον Τόλικ για την «αρχαιοελληνική» ομορφιά του και τον επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινίας. Πράγματι,  ρώτησε πληροφορίες γι αυτόν και τον περίμενε στο χιλιόμετρο που έτρεχε με την ολυμπιακή δάδα. Του ζήτησε να τον ακολουθήσει για τα γυρίσματα. Δεν δυσκολεύτηκε να τον πείσει, και όπως ήταν ημίγυμνος ταξίδεψαν για την Αθήνα, περνώντας – σύμφωνα με τον τύπο της εποχής- την ερωτική τους βραδιά στην «Μεγάλη Βρετανία».

Τις επόμενες μέρες κάναν τα γυρίσματα της ταινίας στους Δελφούς και σε άλλες τοποθεσίες. Ο Τόλικ εμφανίζεται στην ταινία των αγώνων, ενώ ο πραγματικός πρώτος λαμπαδηδρόμος Κ. Κονδύλης δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον για την Ρίφενσταν. Ο (αντιγερμανικός κυρίως) Τύπος μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο, για αμαύρωση ττου ολυμπιακού πνεύματος και για απαγωγή του νεαρού λαμπαδηδρόμου. Οι ίδιοι αρνούνταν ερωτική σχέση μεταξύ τους, αναφερόμενοι μόνο σε καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

 Όμως η περιπέτεια δεν σταμάτησε εκεί. Η Ρίφενσταλ πήρε τον Τόλικ μαζί της και στη Γερμανία. Προσπάθησε να τον κάνει ηθοποιό, χρηματοδοτώντας τις σπουδές του. Ο Τόλικ ήταν στην πρεμιέρα της ταινίας Olympia στο Βερολίνο και συμμετείχε σε μία ταινία με δεύτερο ρόλο, την Revolutionshochzeit, χωρίς επιτυχία.

Γρήγορα η σχέση του με την Ρίφενσταλ σταμάτησε να υπάρχει, ο Τόλικ παντρεύτηκε μια Γερμανίδα, κατατάχτηκε στον στρατό κατά τον πόλεμο και έζησε μέχρι το 1981 ασκώντας διάφορα επαγγέλματα.

Η Ρίφενσταλ, που προκαλούσε δίαφορα ερωτικά σκάνδαλα στη ζωή της, παντρέυτηκε σε μεγάλη ηλικία  τον οπερατέρ της, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από όταν αυτή ήταν 60 χρονών και αυτός 20. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 101 ετών

Περισσότερα Νέα