Αυτόψία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε «Λίμνες» και «Κονιδέικα»
24 Ιουλίου - 18:26 Τοπικά
Αυτοψία στη χωματερή των «Λιμνών», στο Ποτόκι, στα Κονιδέικα καθώς και στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από την υπεύθυνη για το Περιβάλλον Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας, τη βουλευτίνα Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, τον συντονιστή του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Μπάμπη Μπιλίνη, τον συντονιστή της ΝΕ Ηλείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη καθώς και μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους στις «Λίμνες», συνομίλησαν μαζί τους και διαπίστωσαν, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην περιοχή. Η Ηρώ Διώτη μιλώντας και στους παρισταμένους, αλλά και σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, κατήγγειλε το κλίμα αστυνομοκρατίας και την προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων με τις συνεχείς συλλήψεις, παραλληλίζοντας την κατάσταση με τα γεγονότα σε Σκουριές και Κερατέα, και καταγγέλλοντας ότι πρόκειται περί οικολογικού, υγειονομικού και οικονομικού εγκλήματος.
Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, λόγω των εξελίξεων, δόθηκε μέσα από τα στούντιο της ΕΡΑ Πύργου και μεταδόθηκε ζωντανά, ενώ επισημάνθηκε ότι με την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας.
Στη συνέντευξη όπου παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ηρώ Διώτη τόνισε πως τα όσα συμβαίνουν στην Ηλεία δεν προκαλούν έκπληξη. Σε όλη τη χώρα αφέθηκε η υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων στην τύχη της και σε μικροσυμφέροντα για ψηφοθηρικούς λόγους με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε εκρηκτικές καταστάσεις αλλά ταυτόχρονα να προωθούνται διαδικασίες αδιαφανείς.
Υπογράμμισε δε πως και στην περίπτωση αυτή «βλέπουμε καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, φαινόμενα που φτάνουν σε απαγωγές κατοίκων, όπως γίνεται και στη Χαλκιδική, λες και πρόκειται για εγκληματίες. Ποινικοποιούνται και κατατρομοκρατούνται οι άνθρωποι που παλεύουν για τον τόπο τους την στιγμή που η χώρα ξεπουλιέται σε επιχειρηματίες και τα σκάνδαλα είναι βουνό.
Στην Ηλεία μέχρι να φτιάξουν το φαραωνικό εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης για το οποίο λίγα είναι γνωστά, προσπαθούν να βρουν πρόχειρες λύσεις όπως οι δεματοποιητές, που σε άλλες περιοχές έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν δημιουργήσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Απόδειξη είναι η εκτός ελέγχου κατάσταση των δεμάτων στη θέση Ποτόκι, όπου η άδεια λειτουργίας έχει λήξει καθώς και ο χρόνος παραμονής των δεμάτων.
Επιπλέον το εργοστάσιο που σχεδιάζεται να γίνει στην Τριανταφυλλιά, σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και με διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα σε απόσταση αναπνοής, είναι κεντρική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων με δυναμικότητα 100.000 τόνους/έτος (ποσότητα που υπερβαίνει το σύνολο των παραγόμενων ΑΣΑ στο νομό) με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, διάρκειας 27 χρόνων. Πρόκειται για κάκιστη επιλογή, που σηματοδοτεί την πλήρη εκχώρηση της διαχείρισης στους εργολάβους, στην εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, που θα μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη, τον προσανατολισμό στην ενεργειακή αξιοποίηση και στην καύση.
Αντί αυτής της κατάστασης που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων εμείς λέμε πως θα μπορούσε να επιλεγεί όλη αυτή η αλυσίδα διαχείρισης που προβλέπεται και από την Ε.Ε, δηλαδή έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, έτσι ώστε ο μειωμένος όγκος απορριμμάτων μετά να τύχει μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αυτών των ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης, που λαμβάνουν υπόψη τους και αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά βάρη στον πολίτη, αποτελούν μονόδρομο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας».