Χαιρετισμός Αυγερινοπούλου στην ημερίδα της ΑΡΩΓΗΣ και Δήμου Πύργου για τη βία κατά των γυναικών

24 Ιουλίου - 18:24 Τοπικά

Την άμεση ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, καθώς η μία στις τρεις γυναίκες σήμερα με βάση τα στοιχεία αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο ή σύζυγο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό της σε σχετική Ημερίδα της «Αρωγής» και του Δήμου Πύργου η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η κα Αυγερινοπούλου επεσήμανε πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Η Βουλευτής, συνέχισε, αναφέροντας πως το κύριο συστατικό της βίας είναι ο φόβος. Βασίζεται στην επιβολή δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή τον σύζυγο και, συχνά, χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται (ν. 3500/2006).
Τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα και, σε περίπτωση καταγγελίας, η αστυνομία υποχρεούται να μεταβεί και να συλλάβει τον βίαιο δράστη. Επιπλέον, για την υποβολή μήνυσης για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν απαιτείται παράβολο.
Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η κοινωνική υποδομή για την προστασία και τη στήριξη των γυναικών, αλλά υπάρχουν βέβαια πάντα διεκδικήσεις, που μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι η διαμόρφωση νομικού πλαισίου σχετικά με το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, η δυνατότητα να παρίστανται οι ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ως πολιτική αγωγή στα θύματα κατά την εκδίκαση υποθέσεων βίας κατά των γυναικών.
Επίσης, να επεκταθεί η ήδη υπάρχουσα κοινωνική υποδομή με τη λειτουργία Κέντρων Κακοποιημένων Γυναικών και ξενώνων για γυναίκες θύματα κακοποίησης και βίας σε όλη τη χώρα, να διαμορφωθούν εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και να υπάρξει ειδικό μάθημα στα σχολεία για την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέλος η κα Αυγερινοπούλου επεσήμανε πως είναι τραγικό το ότι πολλά από τα θύματα δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση, γιατί δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν δικαίωμα αναφαίρετο να αρθρώσουν το δικό τους ΟΧΙ, σε όποιον απειλεί την ακεραιότητά τους σωματική, ψυχική και διανοητική και πως το καλύτερο οχυρό απέναντι σε κάθε μορφή βίας είναι η παιδεία και η ενημέρωση, που δημιουργεί άτομα ανεξάρτητα και αυθύπαρκτα, με δυναμική παρουσία στην κοινωνική ζωή, και ενεργό συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν πρέπει λοιπόν το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών να το ανεχόμαστε άλλο στην κοινωνία μας. Και οι κακοποιημένες γυναίκες πρέπει να μιλούν για το πρόβλημά τους και να μην το αποκρύπτουν, κατέληξε στον χαιρετισμό της η κα Αυγερινοπούλου.

Περισσότερα Νέα