Χαιρετισμός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα

24 Ιουλίου - 19:18 Τοπικά

Αγαπητοί διοργανωτές, αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Σήμερα τιμούμε έναν από τους κύριους πεζογράφους της Ελληνικής λογοτεχνίας, έναν από τους κύριους εκπροσώπους του ηθογραφικού διηγήματος και τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία, τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Τιμούμε έναν άνθρωπο των Λεχαινών, έναν άνθρωπο της Ηλείας και της Ελλάδας, έναν άνθρωπο των γραμμάτων που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και κατάφερε να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας διακρίθηκε για τον λαμπρό χειρισμό της γλώσσας στο συγγραφικό του έργο, ενώ η κοινωνική κριτική που ασκεί στα κείμενά του και η αρθρογραφία του καθιστούν το έργο του διαχρονικό και επίκαιρο.

Η διοργάνωση του συνεδρίου- αφιέρωμα στον Ανδρέα Καρκαβίτσα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του, είναι μία σπουδαία πρωτοβουλία, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να επανεκτιμηθεί το έργο του συγγραφέα υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων και ταυτόχρονα να τιμηθεί ο άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του και αποτελεί μεγάλη κληρονομιά για την πόλη των Λεχαινών και τον νομό μας.

Δυστυχώς, οι ανειλημμένες κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι απόψε σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, η σκέψη μου όμως θα είναι εκεί και εύχομαι το συνέδριο αυτό που είναι το πρώτο με θέμα το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, να μην είναι το τελευταίο αλλά να γίνει θεσμός ώστε οι νεότερες γενιές να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν το έργο του.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

 

Με εκτίμηση

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Περισσότερα Νέα