Χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα από τη γιορτή των φαναριών στον Πύργο. (Φωτό)

24 Ιουλίου - 17:25 Τοπικά

        Για 2η φορά αναβίωσε το βράδυ του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2014, στον Πύργο, η Γιορτή των φαναριών. Ένα Γερμανικό  και ευρύτερα ευρωπαϊκό έθιμο, κατά το οποίο παιδιά αλλά και μεγάλοι περπατούν στους δρόμους χωριών και πόλεων κρατώντας αναμμένα φαναράκια και τραγουδώντας καντάδες. Είναι ένα όμορφο έθιμο που προέρχεται από χώρες της βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Τιρόλο και Γερμανία)  και γιορτάζεται με παραλλαγές σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Τήνο, Λεωνίδιο, Ξάνθη, Κέρκυρα…).

 Έτσι έγινε και στους δρόμους του Πύργου, μαθητές του 1ου,  3ου  και του 4ου  Γυμνασίου, καθώς και πολλών Δημοτικών σχολείων,  έδωσαν ραντεβού στην κεντρική πλατεία του Πύργου, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και αφού άναψαν τα αυτοσχέδια φαναράκια που είχαν δημιουργήσει στα σχολεία τους, στο μάθημα των Γερμανικών, περπάτησαν στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης δίνοντας μία  χαρούμενη, αισιόδοξη αλλά και εορταστική νότα στην πόλη.

Η γιορτή οργανώθηκε από τις καθηγήτριες Γερμανικών του 1ου, 3ου  και 4ου  Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώτα Θεοφιλοπούλου και Θεοδώρα Μάρκου, με την αρωγή του 4ου  Γυμνασίου Πύργου.

Έκπληξη  ήταν ο Άγιος Βασίλης που εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της γιορτής και τραγουδώντας τα κάλαντα με όλα τα παιδάκια, οδήγησε τον κόσμο στο υπέροχο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Πύργου. Στην είσοδο του χωριού τους περίμενε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, μαζί με Αντιδημάρχους της πόλεως και πλήθος κόσμου. Στην εορταστική αυτή εκδήλωση παρέστησαν εκτός των άλλων και  αρκετοί εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα σχολεία.

Οι μαθητές χαρούμενοι έδωσαν ραντεβού  την επόμενη χρονιά, για να γιορτάσουν και πάλι περπατώντας με τα φαναράκια τους.

Περισσότερα Νέα