Δ. Αυγερινοπούλου: H 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024 Επίσημη ανακοίνωση στη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την    Κλιματική Αλλαγή (COP28)

2 Δεκεμβρίου - 12:26 Τοπικά

Κατά τη διάρκεια μιας σημαίνουσας  εκδήλωσης στο ελληνικό περίπτερο, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Υπουργό Τζον Κέρι, ανακοίνωσαν την ανάληψη από την Ελλάδα της διοργάνωσης της  9ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης με τίτλο  «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Το Συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Απριλίου 2024, στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης για την προστασία των ωκεανών και εν γένει του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Συντονίστρια του «Our Ocean Conference 2024» και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.  

Το «Our Ocean Conference», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014, ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι. Η 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference, “OOC-9”) αναμένεται να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των θαλασσών. Τα ενδιαφερόμενα κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας θα εκπροσωπηθούν προκειμένου να συμβάλλουν με απτές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών. Η συμμετοχή της νεολαίας, ως βασικών παραγόντων για την αλλαγή, θα είναι ζωτικό στοιχείο αυτής της Διάσκεψης, με την παράλληλη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των Νέων, που ξεκινά την προηγούμενη μέρα, στις 15 Απριλίου. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εξεταστούν έξι Τομείς Δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, σχέση κλίματος-ωκεανού, ναυτική ασφάλεια, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση 

Η Ελλάδα εστιάσει σε τέσσερα ακόμη σημεία που καλύπτουν οριζόντια τους έξι τομείς δράσης της Διάσκεψης: βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, πράσινη ναυτιλία, μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. 

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες της χώρας μας για τη Διάσκεψη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού τομέα, με την Ελλάδα να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη σημασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εκτεταμένη ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων και εκατοντάδων νησιών και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έχουμε επιπλέον υποχρέωση να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητά μας», όπως είπε.  

Ο υπουργός Τζον Κέρι, μοιράστηκε προσωπικές εμπειρίες που παρακίνησαν αυτή την πρωτοβουλία και την αγάπη του για τους ωκεανούς, καταγόμενος από την Μασαχουσέτη, μια παράκτια Πολιτεία, και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων “πράσινων θαλασσίων διαδρομών”. Επιπλέον, έδωσε προτεραιότητα στην επίτευξη της πράσινης ναυτιλίας και τόνισε τον βασικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των αλιέων στην προσαρμογή των νέων δεδομένων που δημιουργεί τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η ρύπανση των ωκεανών.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρατήρησε ότι «η έναρξη του «Our Ocean Conference» ήταν μια εμπνευσμένη στιγμή στην ιστορία της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, καθώς στόχευσε και επέτυχε να ξεπεράσει τον υπάρχοντα κατακερματισμό των διεθνών, περιφερειακών και εθνικών θεσμών με αρμοδιότητα για τους ωκεανούς και να δημιουργήσει ένα κοινό σημείο διαλόγου για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας που εργάζεται για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής οι προηγούμενες Διασκέψεις για τους Ωκεανούς έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 2.160 δεσμεύσεις αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων USD. Στο 9ο Συνέδριο Our Oceans που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα αναμένουμε τολμηρές δεσμεύσεις και αυξημένη δράση για την προστασία των ωκεανών. Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα πρέπει να ανταποκριθεί στο επίπεδο της φιλοδοξίας για τους ωκεανούς που έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος». 

Περισσότερα Νέα