Δ. Αυγερινοπούλου: Παρέμβαση για παράταση προθεσμιών στεγαστικής Συνδρομής για πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα

9 Απριλίου - 18:19 Τοπικά

Παρέμβαση για την παράταση προθεσμιών Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, έκανε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με ερώτησή της προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε από το Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλο, να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των σεισμοπλήκτων και πυρόπληκτων Αδειών Επισκευών και των β’ και γ’ δόσεων  Εγκρίσεων Ανακατασκευών, κάτι που έχει αιτηθεί και το Τ.Α.Π Ν. Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει

Συγκεκριμένα, από τις 699 εγκρίσεις Ανακατασκευών που εκδόθηκαν για τις πυρκαγιές του 2007, εκκρεμούν για β΄δόση 79, για γ΄δόση και περαίωση 123, για επισκευές εκδόθηκαν 732 και εκκρεμούν για β΄δόση και περαίωση 94, ενώ από τις 539 εγκρίσεις Ανακατασκευών που εκδόθηκαν για τον σεισμό του 2008, εκκρεμούν για β΄δόση 122, για γ΄δόση και περαίωση 184 και για επισκευές εκδόθηκαν 3.256 ενώ για επισκευές εκδόθηκαν 3.256 και εκκρεμούν για β΄δόση και περαίωση 637. Σε ό,τι αφορά στις επισκευές, δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν όλες της απαιτούμενες εργασίες επισκευής για την εκταμίευση της Β’ δόσης στον χρόνο ισχύος της άδειας Επισκευής ενώ η Άδεια Επισκευής τους, που εκδόθηκε από το ΤΑΠ έχει λήξει από τις 31/12/2023, δεν μπορούν να εκτελέσουν ή να περαιώσουν τις εργασίες επισκευής και χάνουν την β’ δόση της κρατικής αρωγής που τους αναλογεί. Σε ό,τι αφορά στις Aνακατασκευές, για την εκταμίευση της β’, γ’ δόσης και περαιώσεων  των Εγκρίσεων Ανακατασκευών, απαιτείτε να έχουν εκτελεστεί όλες οι εργασίες ανακατασκευής και η  κατάθεση φακέλου  να έχει γίνει εντός του χρόνου ισχύος της άδειας  Ανακατασκευής.

Όπως αναφέρει η Ηλεία Βουλευτής, μετά τον σεισμό που έπληξε τον Ν. Ηλείας την 8η Ιουνίου 2008 και την πυρκαγιά του Αυγούστου 2007, οι πληγέντες σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι προχώρησαν στην έκδοση αδειών επισκευών και αδειών δόμησης για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων τους. Ωστόσο,, εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών και της πανδημίας, δεν κατάφεραν εντός των οριζόμενων προθεσμιών να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να τους χορηγηθούν οι β΄ δόσεις καθώς και οι περαιώσεις για επισκευές και ανακατασκευές. Έτσι έχουμε κτίρια με ημιτελή ή και μηδενικής επισκευής, τα οποία σε έναν επικείμενο νέο σεισμό μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Οι  ιδιοκτήτες  που έχουν εκδώσει  Άδειες Επισκευών και Άδειες Δόμησης για αποκατάσταση των κτιρίων τους βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την παράταση ισχύος των Αδειών Επισκευής  και των β’ και γ’ δόσεων  Εγκρίσεων Ανακατασκευών. Αν και έχουν εκτελέσει τις εργασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση της Β’ δόσης επισκευής, χάνουν την δυνατότητα εκταμίευσης της δόσης, επειδή δεν κατέθεσαν αίτηση εντός των προθεσμιών με πλήρη φάκελο  χορήγησης Β’ δόσης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν εντός των προθεσμιών να πληρώσουν τις αμοιβές του μελετητή / επιβλέποντα μηχανικού της επισκευής.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμπλήρωση φακέλου για την χορήγηση Β’ δόσης είναι η υλοποίηση των εργασιών επισκευής και  η κατάθεση των αμοιβών  και η Τεχνική έκθεση του Μηχανικού.  Οι πληγέντες έχουν χρηματικές εκκρεμότητες προς τους εργολάβους που εκτέλεσαν τις εργασίες επισκευής και πολλές φορές έχουν εκδώσει επιταγές που είναι άμεσα απαιτητές.

Σε ό,τι αφορά στις ανακατασκευές, οι Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας (ΥΔΟΜ)  έχουν δώσει παράταση των Αδειών δόμησης  μέχρι 31.12.2024, που αφορά στο σύνολο των οικοδομικών αδειών και αναθεωρήσεων τους, που είτε δεν είχαν λήξει την 01 Μαρτίου 2011 είτε εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή έως και 30 Δεκεμβρίου 2020. Έτσι, αν και έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν τους εργασίες Ανακατασκευής από την ΥΔΟΜ  το Υπουργείο δεν τους επιτρέπει να καταθέσουν φάκελο για εκταμίευση των δόσεων. Οι πληγέντες έχουν πληρώσει για τους εργασίες ανακατασκευής και έχουν χρηματικές εκκρεμότητες τους τους εργολάβους.

Με την ερώτησή της, η κα. Αυγερινοπούλου ζητά τις ενέργειες του Υπουργείου, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων.

Περισσότερα Νέα