Δ. Μπαξεβανάκης: Ανακούφιση για τους Αγρότες

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει διατάξεις για την ανακούφιση των αγροτών. Η ρύθμιση τροποποιεί διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2014. Πρόκειται για τις εξής αλλαγές:
– Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, για τις οποίες προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
 – Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως τα 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων. Έτσι παραμένει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις των μικρών και μεσαίων αγροτών.
– Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, μειώνεται στο 27,5%.
Οι ρυθμίσεις αυτές αποτρέπουν μια πρωτοφανή επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου, που θα είχε τεράστιες παραγωγικές και κοινωνικές συνέπειες. Η κυβέρνησή μας, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υφιστάμενη ανοιχτό εκβιασμό από τους δανειστές, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανακούφιση του κόσμου του μόχθου. Αυτός ο κόσμος είναι το στήριγμά μας και η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε.
Δημήτρης Μπαξεβανάκης
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα Νέα