Δ. Πολιτόπουλος: Μόνη λύση η Ανακύκλωση.

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες στον Πύργο η ημερίδα με θέμα “Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω ΚοινΣΕπ”. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Τήνου «Καλλονή και Ελιά».

Ο κος Πολιτόπουλος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της ΚοινΣεπ της Τήνου όπου με  προϋπολογισμό μόλις 10.000 ευρώ και κόστος εγκατάστασης 20.000 ευρώ κατάφερε, από 0,3% το 2013, να στοχεύει σε ποσοστό ανακύκλωσης 16% έως το 2017, δημιουργώντας μια θέση εργασίας, με ίδια έσοδα. “Από τα έσοδα μας με το 20% πληρώνεται ένας υπάλληλος και το υπόλοιπο 20% δίνεται ανταποδοτικά στα σχολεία του νησιού που συμμετέχουν στην ανακύκλωση ” ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κος Πολιτόπουλος επισήμανε ότι Δήμος και Δημότες πρέπει μαζί να εργαστούν για να βρεθεί λύση στο θέμα των απορριμμάτων. ” Τα απορρίμματα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες  και αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει για τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και το υπόλειμμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ανακύκλωση κυμαίνεται ανάμεσα στο 35% – 45% του συνόλου των απορριμμάτων, η κομποστοποίηση  το ίδιο περίπου και το υπόλειμμα κυμαίνεται από 10%- 30%. Ο σχεδιασμός λέει να καταφέρουμε μεγάλα  ποσοστά από όλες αυτές τις κατηγορίες να το ανακτήσουμε ώστε το υπόλειμμα που θα πηγαίνει είτε στους ΧΥΤΥ είτε στα εργοστάσια διαχείρισης όχι πλέον σύμμεικτων αλλά υπολειμμάτων  να είναι της τάξης του 10%- 30%. Αναλογιστείτε λοιπόν τα απορρίμματα του Πύργου να μπορούσαν να μειωθούν έως και 70%, τι βελτίωση θα είχαμε. Αυτό είναι το ένα θέμα, που έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»  Ξεκαθάρισε ότι θα σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους πόλεις λέγοντας χαρακτηριστικά «τα σκουπίδια θα πάψουν να… ταξιδεύουν, το κόστος είναι τεράστιο»

Παραβρέθηκαν:

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου π. Ηλίας Παπαγγελής,  ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Τάκης Αντωνακόπουλος, Γιάννης Αργυρόπουλος, Αντώνης Καράμπελας, Χρήστος Γιάνναρος, Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Τάκης Λαινάς, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Πύργου Χρήστος Σεφερλής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων κα.α

Περισσότερα Νέα