Δάκος και Γλοιοσπόριο απειλούν την μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Συστάσεις και οδηγίες από την Διέυθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηλείας

2 Νοεμβρίου - 11:44 Τοπικά

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εν όψει της έναρξης της συγκομιδής του ελαιοκάρπου ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς, για τη διασφάλιση άριστης ποιότητας ελαιολάδου, ως προς τα παρακάτω:

Σε ότι αφορά στους ελαιοκαλλιεργητές:

 • να προγραμματιστεί η ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου. Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανσή τους. Οι πρώιμες ελιές έχουν φρουτώδη γεύση και μειωμένες αποδόσεις ενώ οι υπερώριμες χάνουν την φρουτώδη γεύση τους. Για πιο αρωματικό ελαιόλαδο καλό είναι να συγκομίζουμε στην έναρξη ωρίμανσης («σπάσιμο» χρώματος).
  • Ιδιαίτερα την φετινή χρονιά που η παραγωγή είναι περιορισμένη ωφέλιμο είναι να προγραμματιστεί η έναρξη της συγκομιδής άμεσα προκειμένου να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απώλεια ελαιόκαρπου από τους κύριους εχθρούς και ασθένειες της ελιάς.
 • να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του καρπού (χτυπήματα, πατήματα κατά τη συγκομιδή και συμπίεση εντός των σάκων).
 • να χρησιμοποιούνται διάτρητοι σάκοι από φυτικές ίνες ή δίχτυ ή διάτρητα πλαστικά τελάρα, στα οποία ο καρπός δεν τραυματίζεται ενώ διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας.
 • ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη συνιστάται να είναι ο συντομότερος δυνατός, διότι η μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.
 • κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής (ελαιόπανα) και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές.
 • δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα.
 • η καθυστερημένη συγκομιδή πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Όσο περισσότερο παραμένουν οι καρποί πάνω στο δένδρο τόσο επιδρούν αρνητικά επί της καρποφορίας της επόμενης χρονιάς.
 • να τηρούνται οι κανόνες ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν πιστά τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α. Αναλυτικά δελτία ενημέρωσης έχουν εκδοθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον σκοπό αυτό.
 • θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης για τη λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού (αλυσοπρίονα, ελαιοσυλλεκτικές μηχανές), διότι τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου παρόλο που είναι χαμηλότερου κόστους, είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και να καταστήσουν το ελαιόλαδο μη εμπορεύσιμο.

Σε ότι αφορά στους ελαιοτριβείς:

 • ο χώρος παραμονής του ελαιοκάρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος.
 • κατά την παραμονή στο ελαιοτριβείο (αποθήκευση) ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας και την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Η υδρόλυση ευνοείται, σε τραυματισμένους ελαιόκαρπους, σε περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας.
 • να φροντίζετε για την ταχεία έκθλιψη του ελαιόκαρπου.
 • κατά τη διαδικασία της έκθλιψης και της μάλαξης του ελαιοκάρπου, θα πρέπει η θερμοκρασία να τηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα, οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός Ορθών Πρακτικών στην Παραγωγική Διαδικασία του Ελαιολάδου» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου:

https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Elia/odhgos_elaioladou_041122.pdf

  Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  
    ΜΙΚΕΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωπόνος  

Σε άλλη ανακοίνωση η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας επισημαίνει:

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς ως προς τα ακόλουθα:

 • οι φθινοπωρινές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρος που επικρατούν (και όπως προβλέπεται θα επικρατήσουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα) ευνοούν την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη δραστηριότητα του δάκου.
 • ο μέσος αριθμός δακοσυλλήψεων του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων, καθ’ όλη την περίοδο Οκτωβρίου εμφανίζεται σχετικά υψηλός.
 • Μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, οι συλλήψεις εντόμων δάκου στις παγίδες δείχνουν αυξητική τάση  σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν
 • σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνες, διαπιστώνονται προσβολές από το δάκο, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές εστίες δάκου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί  το πρόγραμμα της Δολωματικής Δακοκτονίας,  συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους από τον δάκο.

Επίσης ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες για προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, (π.χ. γλοιοσπόριο) κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται  εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.

Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από το δάκο και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (2621360-170, 163).

  Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
       
  ΜΙΚΕΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωπόνος

Περισσότερα Νέα