Δείτε τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ερωτήσεις των Ηλείων δημοσιογράφων

24 Ιουλίου - 19:16 Τοπικά

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα ΜΜΕ  της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της επίσκεψής του  στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ερωτήσεις στον κο Μητσοτάκη υπέβαλλαν και δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν τις 3 εφημερίδες της Ηλείας.

Δείτε τι απάντησε ο Πρωθυπουργός:

Γ. Ηλιοπούλου (Εφημερίδα Πατρίς): Καλησπέρα σας. Τοπικού χαρακτήρα η δική μου ερώτηση. Στις αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε έτοιμο το προσχέδιο της «διαΝΕΟσις» που αφορά στην ανασυγκρότηση της Ηλείας, μιας περιοχής πυρόπληκτης. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε, εφόσον αξιοποιηθεί, να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει ώθηση στον τόπο μας.

Εξ όσων γνωρίζουμε έχει ορίζοντα δεκαετίας ως προς την υλοποίηση των έργων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και θα ήθελα να μας πληροφορήσετε είναι αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη διαδικασία ένταξης των έργων σε κάποιο πρόγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι η «διαΝΕΟσις» έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.  Κάναμε ένα πείραμα σε μεγάλη έκταση στη βόρεια Εύβοια για το πως μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε ουσιαστικά μια περιοχή η οποία υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά πολύ μεγάλης έκτασης και έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι πήγε καλά και το τι πρέπει να βελτιώσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Ευτυχώς η περίπτωση αυτή είναι μικρότερης έκτασης, δεν μιλάμε για μια παρέμβαση της ίδιας έκτασης. Αλλά μιας και με ρωτάτε να πω και μια κουβέντα για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και των φωτιών γενικά, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. 

Είχαμε μια καλή αντιπυρική περίοδο. Βέβαια, είχαμε πολλές φωτιές στην δυτική Ελλάδα. Είχαμε ειδικά πολλές φωτιές στην Ηλεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει, αλλά είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι και οι προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν φαίνεται να απέδωσαν και θα ενταθούν και αυτόν τον χειμώνα. 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παρεμβαίνουμε προληπτικά στα δάση μας, στις δασικές εκτάσεις, ειδικά στα κρίσιμα οικοσυστήματά μας. 

Και βέβαια, νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι η απόκριση στις πυρκαγιές αυτή τη φορά, φέτος το καλοκαίρι, ήταν πολύ ταχύτερη και ως προς τα εναέρια μέσα. Είχαμε περισσότερα, αλλά κυρίως ερχόντουσαν πολύ γρηγορότερα. Αλλά και ως προς την ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων. 

Ελπίζω ότι πια «το νερό έχει μπει στο αυλάκι». Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φωτιές ή μπορεί να έχουμε και χρονιές χειρότερες, χρονιές καλύτερες στο μέλλον, αλλά πιστεύω ότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες στα ζητήματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Α. Αγγελίδου (Πρώτη Ηλείας): Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω και εγώ. Να σας ταξιδέψω λίγο πιο μακριά, στην Ηλεία. 96 χιλιόμετρα από εδώ. Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα, αρκετά μάλλον είναι τα μεγάλα, δυο θέλουμε να θέσουμε.

Το ένα το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Τον Μάρτιο βρεθήκατε στο Γεράκι, δώσατε την επανέναρξη των έργων, ενώ τον Ιούνιο βρεθήκατε στη Μεσσηνία και ακούσατε τους φορείς. Ανταποκριθήκατε άμεσα στο αίτημά τους για συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου και μετά τον Πύργο προς το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Επίσης, είναι προσωπική σας δέσμευση η συνέχιση του δρόμου έτσι ώστε η Ολυμπία Οδός να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Το δεύτερο το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους Ηλείους, αλλά το σύνολο των Ελλήνων, έχει να κάνει με τα ζητήματα τα οικονομικά. «Κόκκινα δάνεια» και ειδικά στην Ηλεία, υπάρχουν «κόκκινα δάνεια» με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει πάνω στα ζητήματα αυτά;  Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, για τις υποδομές ξέρετε ότι είμαστε πάντα πάρα πολύ προσεκτικοί και εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και τα οποία ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση. 

Γι’ αυτό και μιλήσαμε ότι βλέπουμε, θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε το δρόμο προς την Τσακώνα, Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία. 

Αλλά, ας κρατήσουμε το πόσο σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο βασικός δρόμος ολοκληρώνεται πια. Είναι ένα έργο χειροπιαστό. Δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε απλά θεωρητικά. Και ξέρετε αυτοί οι δρόμοι όταν τελειώνουν καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι για τις περιοχές. Και βέβαια μετά τους θεωρούμε δεδομένους και πολύ γρήγορα ξεχνάμε το πόσος κόπος μπήκε στο να γίνουν, αλλά αυτή είναι η φύση των μεγάλων έργων.

Μού κάνατε μία ερώτηση γενικού οικονομικού χαρακτήρα. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα πριν: ότι έχουμε πολλούς τρόπους και πολλούς μηχανισμούς να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία να κάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. 

Και είναι κάτι για το οποίο υπάρχει πια ένα πλαίσιο, ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δουλεύουν αυτοί οι μηχανισμοί. Όπως θέλω να πω ότι και όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund, σε ένα servicer δηλαδή, η κατεύθυνση και το πλαίσιο είναι αυτοί να κοιτάνε να κάνουν ρυθμίσεις. Κι αυτοί θέλουν να κάνουν ρυθμίσεις, ο καθένας θέλει να δει τι μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια.

Ο πλειστηριασμός είναι πάντα το τελευταίο, το καταληκτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να έχει κάποιος στα χέρια του και ο σκοπός είναι ποτέ -στο μέτρο του εφικτού- να μην φτάνουμε μέχρι εκεί. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας απέναντι στην κοινωνία, ειδικά απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. 

Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία δείγματα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικά. Είμαστε, φαίνεται, σε μία πορεία σχετικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που είναι όμως ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Όμως έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο χλευάστηκε, ειρωνεύτηκε, δουλεύει έχει προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων κι αυτή η διαφάνεια, βοήθησε να πέσουν οι τιμές. Τώρα αν κάποιος αυτό δεν το αναγνωρίζει, μπορεί να μην τον αφορά, αλλά νομίζω ότι τους πιο πολλούς Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά τους πιο αδύναμους τους αφορά. 

Μας έθεσαν, ας πούμε, ένα ζήτημα οι διαβητικοί: ότι χρειαζόμαστε να βάλουμε προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ανταποκρινόμαστε. Έχουμε μπροστά μας γιορτές, πρέπει να μπουν νέα προϊόντα. Αυτά αφορούν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας αφορά και το πλαίσιο στήριξης το οποίο παρέχουμε, τα 250 ευρώ τα οποία θα δώσουμε πριν τα Χριστούγεννα ως ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια. 

Όλους τους συμπολίτες μας αφορά η στήριξη στο ρεύμα. Πολλά δισεκατομμύρια, με έναν μηχανισμό έξυπνο που ανακυκλώνει τα υπερκέρδη των παραγωγών. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μη βλέπει στον λογαριασμό του τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική παρέμβαση. Καταφέραμε και κρατήσαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος σε λογικά επίπεδα. 

Όλα αυτά είναι μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μαζί με τις μειώσεις των φόρων προφανώς, μαζί με την αύξηση των συντάξεων που θα τη δουν οι συνταξιούχοι μας από 1/1/2023. Πλήρως θα τη δουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, σχεδόν 8% αύξηση, αλλά και αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά θα μειωθεί η προσωπική τους διαφορά, αλλά σίγουρα θα έχουν όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης- ειδικά αν παίρνουν μεσαίες ή μεγαλύτερες συντάξεις- η οποία καταργείται και αυτή οριστικά για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους.

Π. Φωτεινόπουλος (Εφημερίδα Πρωινή): Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να σάς ρωτήσω για τις “άγονες” προκηρύξεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παθολογική του Νοσοκομείου του Πύργου, που είναι με μετακινούμενους γιατρούς, αλλά επειδή το απαντήσατε κατά μια έννοια, δεν ξέρω αν το σχολιάσετε, θέλω να πάμε σε ένα ενεργειακό ζήτημα.

Από το 2019 έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα κοιτάσματα στο Κατάκολο που είναι πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θα ήθελα να σάς ρωτήσω εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν αξιοποίηση και αυτών των κοιτασμάτων. Εάν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Και αν είστε αισιόδοξος για τον αγωγό EastMed ότι θα ολοκληρωθεί σε χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον EastMed δεν μπορώ να σάς πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το project. Αλλά η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι. 

Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο κάνουμε είναι να επενδύουμε πολύ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Δημιουργώντας υποδομές, έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα κομμάτι του μπορεί να παράγεται, μάλιστα, και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο. 

Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, μάλιστα, οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις εξορύξεις και να γίνουμε ένα κέντρο υποδοχής LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Κεντρική Ευρώπη, γιατί όχι και για την Ουκρανία. 

Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο, να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Για αυτό και αυτή την στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο.

Περισσότερα Νέα