Δεύτερη ειδική συνεδρίαση ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλο

24 Ιουλίου - 19:35 Τοπικά

Ο απολογισμός των μέχρι σήμερα πεπραγμένων, στον τομέα της πρόληψης, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, και ο νέος προγραμματισμός δράσεων, καθαρισμών και παρεμβάσεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ήταν το αντικείμενο της δεύτερης ειδικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, στον Πύργο.

   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος – που είχε και τον συντονισμό της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ – αναφέρθηκε στις προληπτικές – προκατασταλτικές εργασίες καθαρισμού που έχουν πραγματοποιηθεί, με σχεδιασμό και επιτήρηση από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας, καθώς και στις εργασίες αποψίλωσης ερεισμάτων και πρανών, στο πλαίσιο έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας, σε όλο το μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν γίνει – και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα – παρεμβάσεις (σ.σ καθαρισμός πρανών και ερεισμάτων, καθαρισμός βλάστησης) σε συνολικό μήκος  490 χιλιόμετρων περίπου, σε διάφορα τμήματα του επ. οδικού δικτύου, τόσο σε περιοχές της βόρειας και της νότιας Ηλείας όσο και στο ορεινό τμήμα της. Σημείωσε ωστόσο πως, ένα μεγάλο τμήμα εξ αυτών, έχει καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα, με συνέπεια, η εκ νέου ανάπτυξη της βλάστησης λόγω της Άνοιξης, να επιβάλλει επαναληπτικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς, για τους οποίους, ούτε οι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν αλλά ούτε και ο απαιτούμενος χρόνος, δεδομένου ότι το επαρχιακό δίκτυο ξεπερνά στο σύνολο του τα 800 χιλιόμετρα. Για τους λόγους αυτούς, όπως εξήγησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης,  έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των επόμενων καθαρισμών, με προτεραιοποίηση των αναγκών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, και αναμένεται η έναρξη των νέων εργολαβιών. Μάλιστα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, κάλεσε τους εκπροσώπους των δήμων, στην επόμενη συνεδρίαση, να έχουν προχωρήσει και οι ίδιοι σε προτεραιοποίηση αυτών των αναγκών, για τις περιοχές υψηλού κινδύνου (σ.σ με αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση και τουριστικό ενδιαφέρον) προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες σε αυτές τις περιοχές.

   Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος και Ζαχάρως Κ. Αλεξανδρόπουλος, ο Γ.Γ του δήμου Πύργου Γ. Βαρελάς, οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας Β. Χριστοφόρου και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης, κάνοντας αναφορά στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει και σε όσα ακολουθούν, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις των Σ.Τ.Ο των δήμων τους, ο Διοικητής των Π.Υ Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο νέος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Μιχαήλ Οικονομόπουλος, η αναπλ. Διευθύντρια Δασών Αγ. Τσάκωνα και ο Δασάρχης Πύργου Π. Λάττας, καθώς και ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας Π.Ε Ηλείας Κ. Μπαλκάμος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους στην ανάγκη στάθμευσης στην Ηλεία – και για την φετινή αντιπυρική περίοδο – των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου PLZ (Πετζετέλ) καθώς και στην καθοριστικής σημασίας συμβολή της ΣΕΤΤΗΛ, στον τομέα της πρόληψης. Συμμετείχαν επίσης οι Διοικητές των Π.Υ Πύργου, Αμαλιάδας και Λεχαινών, οι Δασάρχες Αμαλιάδας και Αρχαίας Ολυμπίας, εκπρόσωποι της ΣΕΤΤΗΛ, του Λιμεναρχείου, του ΕΚΑΒ, της ΕΦΑ Ηλείας και του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για την ενημέρωση των εφημερίων και τις δικές τους ενέργειες σε κάθε ενορία.

   Η τρίτη, ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, όπου θα γίνει ο τελικός απολογισμός των πεπραγμένων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου 2022.

Περισσότερα Νέα