«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»: "Συναγερμός για πυρκαγιά στο Λούβρο. Εκκενώθηκε η Τοπική Κοινότητα."

24 Ιουλίου - 19:33 Τοπικά

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Μαΐου 2022 η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) όλης της Επικράτειας.

Τα σενάρια των ασκήσεων αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων καθώς και εκκενώσεις χωριών.

Στην Ηλέια η άσκηση έλαβε χώρα στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στην Τ.Κ Λούβρου ,όπου σύμφωνα με το σενάριο, μεγάλη φωτιά  ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση σε περιοχή παραποτάμιας βλάστησης του ποταμού Αλφειού. Η φωτιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επεκτείνεται και λαμβάνει διαστάσεις και κατευθύνεται προς την Τοπική Κοινότητα Λούβρο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  αποφάσισαν την εκκένωση της τοπικής κοινότητας κάτι που έγινε με επιτυχία.

Γιαννόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε συνθήκες

“Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συμμετείχαν στον σχεδιασμό και στην διεξαγωγή αυτής της πραγματικά απαραίτητης και τόσο χρήσιμης άσκησης, από την οποία  αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά περίτρανα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Βέβαια, αυτό ουδέποτε αμφισβητήθηκε, και μάλιστα έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, αλλά και με τον πιο εμφατικό τρόπο κατά τη διάρκεια του περσινού δύσκολου καλοκαιριού για την Ηλεία, σε πραγματικές συνθήκες και χρόνους.

   Η επιλογή της περιοχής της Τ.Κ Λούβρου για την διεξαγωγή της φετινής άσκησης δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς υπάρχει αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει και στις συνεδριάσεις μας στο ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας. Είμαστε όμως όλοι εδώ, μέσα από τη συνεργασία που έχουμε “χτίσει” το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συνθήκη, όσο δύσκολη κι αν είναι, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

   Εύχομαι, να έχουμε μια ήρεμη και ομαλή αντιπυρική περίοδο και να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν στην πράξη όσα είδαμε στη σημερινή άσκηση”.

Αρβανίτης: Μας περιμένει δύσκολο καλοκαίρι. Είματε έτοιμοι.

“Η άσκηση ήταν μια ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και παρά το γεγονός ότι το σενάριο ήταν φανταστικό, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συμβεί στην πραγματικότητα, πράγμα που φυσικά απευχόμαστε.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και αυτό το νόημα είχε η άσκηση, γιατί μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κατσάνη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, την εθελοντική ομάδα «Δίας», τα μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εργαζόμενους στο Τμήμα Πρασίνου υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και της ΚΕΔΑΟ που συνέβαλαν συμμετέχοντας στην υλοποίηση του σεναρίου”


Την άσκηση παρακολούθησαν ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Συντονιστής Νοτίου Ελλάδας της Π.Υ. Υποστράτηγος κ. Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος κ. Χριστόφορος Μπόκας, ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού,  ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος κ. Μιχάλης Οικονομόπουλος, ο Δασάρχης κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λούβρου κ. Αλέξης Κατσάνης, κ.α.

Περισσότερα Νέα