Διασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για πρόσθετα έργα που θα καταστήσουν λειτουργικούς τους Βιολογικούς Καθαρισμούς της Ηλείας

24 Ιουλίου - 18:15 Τοπικά

Δυο σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι άκρως απαραίτητα προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί οι δυο Βιολογικοί Καθαρισμοί της Ηλείας, δηλαδή ο κοινός Βιολογικός Καθαρισμός Ανδραβίδας – Λεχαινών – Τραγανού – Κάστρου Κυλλήνης και ο ΒΙΟ.ΚΑ. Γαστούνης Βαρθολομιού, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή των διακλαδώσεων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Ανδραβίδας-Λεχαινών-Τραγανού, προυπολογισμού 500.000 ευρώ με φορέα τον Σύνδεσμο Αποχέτευσης «Ο Ηρακλής» (Δήμοι Λεχαινών και Πηνειού), ενώ το δεύτερο την ολοκλήρωση αποχέτευσης και αναβάθμιση του ΒΙΟ.ΚΑ. Γαστούνης Βαρθολομιού (έργο «σκούπα») 2.000.000 ευρώ από τον Σύνδεσμο Αποχέτευσης «Ο Στρεμενός» (Δήμος Πηνειού).

Το σημαντικότερο είναι πως και για τα δύο αυτά συμπληρωματικά έργα έχουν ήδη διασφαλιστεί οι πιστώσεις και τα χρήματα έχουν εκταμιευθεί μετά από απαίτηση του ίδιου του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες Αρχές.

«Πρόκειται για μία ευχάριστη είδηση, στο τέλος του 2013, αφού με την επιμονή της Περιφέρειας και τη συστηματική και επίπονη συνεργασία των Υπηρεσιών μας με τους Δήμους και τα αντίστοιχα Υπουργεία, καταφέραμε να δώσουμε μία ουσιαστική λύση προκειμένου επιτέλους να ολοκληρωθούν και όλες οι πρόσθετες εργασίες που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι δυο Βιολογικοί Καθαρισμοί» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων θα επιλυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και θα λειτουργήσουν έργα και υποδομές περιβάλλοντος που βρίσκονταν στις καλένδες επί χρόνια, δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής και τη καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής».

Αναφορικά και με τα δύο έργα είναι απαραίτητα για να γίνουν λειτουργικοί τόσο ο ΒΙΟ.ΚΑ. Λεχαινών όσο και ο ΒΙΟ.ΚΑ. Βαρθολομιού προκειμένου να μην επιφέρουν πρόστιμα (καταλογισμός από Ε.Ε ή και ανάκληση ολόκληρου του ποσού) για όλα τα έργα του Γ’ ΚΠΣ (ή ακόμα και του Β ΚΠΣ) που συγχρηματοδοτήθηκε ο σύνδεσμος.

Το πρώτο έργο αφορά συνδέσεις (εργασία και υλικά από τον κεντρικό αγωγό έως το πεζοδρόμιο) και στους τρεις οικισμούς (πυκνοδομημένο τμήμα) στους οποίους δεν υπάρχουν καθόλου συνδέσεις. Το εργοστάσιο του ΒΙΟ.ΚΑ., στο οποίο έχει γίνει πρόσφατα δοκιμαστική λειτουργία με νερό βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του υποθαλασσίου αγωγού έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΡΡΑΑ με διευθύνουσα υπηρεσία (μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Σύνδεσμο). Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου και την κατασκευή του προτεινόμενου έργου το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 50 % των οικισμών θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός των Λεχαινών.

Το δεύτερο έργο αφορά συμπλήρωση δικτύων και αναβάθμιση – επισκευή της εγκατάστασης του ΒΙΟ.ΚΑ. ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση λόγω μηδενικής συντήρησης. Με την κατασκευή του προτεινόμενου έργου συν το γεγονός ότι έχουν ήδη κατασκευασθεί αρκετές συνδέσεις ειδικά στην Γαστούνη στα πλαίσια των έργων των αστικών αναπλάσεων και από αντίστοιχο έργο του Γ ΚΠΣ θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βαρθολομιού.

«Με την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων αυτών, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας θα γίνει πράξει. Θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

Περισσότερα Νέα