Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηλείας: Οδηγίες για τον Αντιγριπικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη

24 Ιουλίου - 16:24 Τοπικά

       Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

     Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο γρίπης 2010-2020 η δραστηριότητα της γρίπης.

    Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.

  Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

    Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

    Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2020-2021 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

  Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

  Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021,ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-COV-2,που προκαλεί τη νόσο από κορωνοϊό -2019.Αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμο΄θ κατάτην προσεχή περίοδομε προτερειότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

     Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς,που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών ,καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των μονάδων Εντατικής Θεραπείας ,ώστε ν αμπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

   Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως  άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

 Μεταμόσχευση οργάνων  και μυελού των οστών

 Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

 Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

 Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης ,Λεχωίδες , Θηλάζουσες

4.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

5.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

6.Άτομα που βρισκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα ,που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7.Κλειστοί  πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι ,ιδρύματα

    χρονίως  πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

    και λοιποί εργαζόμενοι). και σε κέντρα διαμονής προσφύγων –  μεταναστών.

9.Άστεγοι

10.Κτηνίατροι ,πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε

    συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

 Βρέφη και παιδιά ηλικίας < 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα < 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών

 Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από το FDA και την ΕΜΑ.

                                                                                              

                                                                       Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ

 

 

 

                                                           ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΟΥΔΕΝΙΩΤΗ

Περισσότερα Νέα