Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Από το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που συνεχίζει να πρωτοπορεί και να καινοτομεί

16 Νοεμβρίου - 11:43 Χωρίς κατηγορία

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το κινηματογραφικό φεστιβάλ με αποδέκτες και πρωταγωνιστές παιδιά και νέους,  έχοντας κατακτήσει επάξια την διεθνή του υπόσταση ανάμεσα στα καλύτερα Φεστιβάλ του είδους στον κόσμο, επιστρέφει με μια μεγάλη διοργάνωση από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου και με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, που έχει χαράξει πλέον τη σφραγίδα του στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα προωθώντας παράλληλα την οπτικοακουστική τέχνη στο δημόσιο σχολείο, επανέρχεται ακόμα πιο πλούσιο, πάντα πρωτοπόρο με πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δράσεων. 

    Προς την κατεύθυνση αυτή, το φετινό 26ο Φεστιβάλ διοργανώνει Διήμερη Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023 στον Πύργο Ηλείας. Στόχος της Συνάντησης είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, με την ανταλλαγή πρακτικών και την ενίσχυση των συνεργειών ανάπτυξης της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας στην σχολική κοινότητα και την κοινωνία.

Η Συνάντηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν με δημιουργικό τρόπο τον κινηματογράφο στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να είναι σε επαφή με καλές πρακτικές, αλλά και σε δημιουργούς του κινηματογράφου που αναζητούν τρόπους προσέγγισης του παιδικού και εφηβικού κοινού.

      Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πρακτικά βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις  στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  και δύο στρογγυλά τραπέζια με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Το ένα την πρώτη μέρα έχει θέμα «Σινεφιλία, μύηση στην κινηματογραφική τέχνη τον 21ο αιώνα» και το δεύτερο την επομένη  με θέμα«Η κινηματογραφική ταινία ως εφαλτήριο διαλόγου για τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία», με συνομιλητές Έλληνες και ξένους ειδικούς (σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς κ.ά.).

 Διάθεση αλλά και φιλοδοξία του Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το έδαφος της Συνάντησης να αποδειχθεί γόνιμο για τη δραστήρια κοινότητα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Συνάντηση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Δηλώσεις συμμετοχής:

https://forms.gle/Xwis1kjjeKvF9PoJ9

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Πύργος, Επαρχείον

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

11:00-13:00       Στρογγυλό τραπέζι: «Σινεφιλία, μύηση στην κινηματογραφική τέχνη τον 21Ο αιώνα».

Συνομιλούν: Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio), Ζήνα Λεύκου (πολιτιστική διαχειρίστρια, σχεδιασμός και διαχείριση προγραμμάτων κινηματογραφικής παιδείας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΕΔΙΠ, Παιδαγωγική του Κινηματογράφου, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, ΕΑΠ). Συντονίζει ο Γιώργος Σπύρου (υπεύθυνος προγράμματος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας).

13:00-13:15       Διάλειμμα

13:15-14:45       Καλές πρακτικές κινηματογραφικής εκπαίδευσης:

  • «Τα δίκτυα ως παράγοντας συνεργασίας και ενδυνάμωσης σε ζητήματα παιδαγωγικής του κινηματογράφου. Το παράδειγμα του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας “Κινηματογραφική Εκπαίδευση”»: Αθανασία Νταή (διευθύντρια 27ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής και Παιδαγωγικής Ομάδας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΕΔΙΠ, Παιδαγωγική του Κινηματογράφου, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, ΕΑΠ, Επιστημονικά υπεύθυνος της Παιδαγωγικής Ομάδας), Δέσποινα Σερεμέτη (διευθύντρια 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής και Παιδαγωγικής Ομάδας)
  • «CinEd: Εκπαιδεύοντας το βλέμμα παιδιών και νέων στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο»: Κατερίνα Γεωργίου (υπεύθυνη Αρχείου και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Κατερίνα Παπαγεωργίου (ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός)
  • «Καλλιτεχνικά σχολεία: η περίπτωση του Καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα»: Χρύσα Ψωμαδέλλη (καθηγήτρια κινηματογράφου)

14:45-16:00       Μπουφές

16:00-17:00       Παρουσίαση: «”Μικρά Μαθήματα Κινηματογράφου”, ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο του Νεανικού Πλάνου»:Νίκος Σταμπουλόπουλος (σκηνοθέτης, εισηγητής κινηματογράφου στη SAE Athens)

17:15-19:15       Εργαστήριο: «Μπορεί το κινηματογραφικό σενάριο να αξιοποιηθεί στο ελληνικό σχολείο;»: Δημήτρης Ντανόπουλος (διδάκτορας ΠΤΔΕ ΑΠΘ, δάσκαλος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

10:00-12:00       Στρογγυλό τραπέζι: «Η κινηματογραφική ταινία ως εφαλτήριο διαλόγου για τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία»

Συνομιλούν: Christian Zetterberg (σκηνοθέτης, Σουηδία), Δρ. Ασπασία Λυκουριώτη (εκπαιδευτικός, κριτικός κινηματογράφου), Μαίρη Χιόνη (εκπαιδεύτρια σεξουαλικής αγωγής και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων, συγγραφέας), Ασπασία Καλησώρα (εκπαιδευτικός, Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς). Συντονίζει ο Παντελής Παντελόγλου (αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου – ECFA).

12:00-13:00         Καλές πρακτικές κινηματογραφικής εκπαίδευσης:

  • «Φινλανδία: Η κινηματογραφική εκπαίδευση και ο ρόλος των φορέων άτυπης εκπαίδευσης», Marjo Kovanen, Koulukino, Φινλανδία
  • «Il Nuovo Fantarca, ένας κοινωνικός συνεταιρισμός για την κινηματογραφική εκπαίδευση στο Μπάρι», Rosa Ferro, Il Nuovo Fantarca, Ιταλία

13:00-14:30         Δικτύωση προσκεκλημένων, ελαφρύς μπουφές

14:30-16:30         Καλές πρακτικές κινηματογραφικής εκπαίδευσης

  • «Κύπρος: Πρόγραμμα CINeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», Σταύρος Παπαγεωργίου (Audiovisual Forum non-profit organization, Λευκωσία, Κύπρος)
  • «Ο Όμιλος Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αθηνών», Δημήτρης Κοπανάς (εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Ομίλου)
  • «Ανασκάπτοντας το παρελθόν με την κάμερα: ένα παράδειγμα προσέγγισης για ένα ντοκιμαντέρ τοπικής ιστορίας από παιδιά και νέους», Βασίλης Κοσμόπουλος (σκηνοθέτης)
  • «Οι παιδικές κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ Ολυμπίας», Φρόσω Σαρλή (εκπαιδευτικός)

16:30-18:00         Ανοιχτή συζήτηση, συμπεράσματα, προτάσεις

Περισσότερα Νέα