Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας

24 Ιουλίου - 16:25 Τοπικά

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αγρότισσας, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να τιμάται την 15η Οκτωβρίου, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

«Κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, εορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα της Αγρότισσας, η οποία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την υπενθύμιση της συμβολής της Αγρότισσας στην κοινωνία και την οικονομία.

Η γεωργία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης μίας χώρας συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας. Οι αγρότισσες, μείζον ζωτικός οικονομικός και αναπτυξιακός πόρος της γεωργίας, συμβάλλουν σημαντικά στη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών είτε ως εργάτριες γης είτε ως επιχειρηματίες.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί με πλούσια δράση, όπως παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και δράσεις πληροφόρησης και δικτύωσης, είναι ένα μόνο παράδειγμα ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας στην αγροτική παραγωγή. Ακολουθώντας, δε, τις βιολογικές πρακτικές στο πλαίσιο προώθησης των αγροτοπεριβαλλοντικών μέτρων συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους ουσιαστικά στην προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.

Η συμμετοχή των γυναικών στις αγροτικές οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου είναι ανεκτίμητης αξίας, παρουσιάζοντας όμως υψηλό βαθμό διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών. Η αγρότισσα αφιερώνει αρκετό χρόνο σε αγροτικές δραστηριότητες και κατανέμει τον χρόνο της με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι επαρκής σε όλους τους ρόλους της. Παρά την έντονη σωματική της καταπόνηση ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο της ως γυναίκα αγρότισσα, μητέρα αγρότισσα, αλλά και σύζυγος αγρότισσα. Και αυτός είναι ένας επιπλέον και σοβαρός λόγος που αξίζει την αμέριστη αγάπη και το θαυμασμό όλων.

Περαιτέρω, με την αγάπη και το σεβασμό που επιδεικνύει προς τη φύση αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τα παιδιά της, διδάσκοντάς τους και καλλιεργώντας τους το ίδιο αίσθημα σεβασμού προς αυτήν, ξεκινώντας από το πιο απλό: την υγιεινή διατροφή.

Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στην αγρότισσα, αναγνωρίζοντας την επί σειρά ετών προσφορά της και την οικονομικά ενεργή δράση της, δίνοντάς της την απαραίτητη στήριξη μέσα από προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.

Η αγρότισσα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αγροτικών αποφάσεων και να είναι αναγνωρίσιμη η προσφορά της στην αγροτική οικονομία και η συμβολή της στην κοινωνία.»

Περισσότερα Νέα