Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζορτζ Τσούνης, στην Αρχαία Ολυμπία

24 Ιουλίου - 19:10 Τοπικά

Με αφορμή την επίσκεψη στην Ηλεία και την Ολυμπία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Τζορτζ Τσούνης, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε θερμά  τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία. Είχαμε την ευκαιρία κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα να συζητήσουμε για επενδύσεις και για την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας και της Ελλάδας, προαπαιτούμενο όμως της ανάπτυξης είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό το λόγο αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σπουδαιότητα που έχουν οι συνθήκες οικονομικής συνεργασίας αλλά και της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιολογώ ως πρώτης σημασίας την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο αμυντικό όσο και στο οικονομικό και το πολιτιστικό επίπεδο αλλά και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, θα ήθελα να εξάρω ιδιαίτερα την εμβάθυνση της συνεργασίας στο θέμα της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αλλά και των φυσικών καταστροφών. Πρότεινα στον κ. Πρέσβη την φιλοξενία ενός σεμιναρίου με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, Αμερικανών και Ελλήνων, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ανάλογες συναντήσεις εργασίας σε σειρά τομέων όπως ο τομέας του τουρισμού, των επενδύσεων, της ακαδημαϊκής συνεργασίας με την ανταλλαγή πανεπιστημίων καθώς επίσης και να οργανωθεί μία αποστολή δημοσιογράφων για προβολή του νομού Ηλείας στην αγορά της Αμερικής.

Σημαντική είναι και η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς σε αυτόν της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι’ αυτό και πρότεινα και την περίληψη της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας στο σχεδιασμό της 9ης διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Ocean Conference» που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024, με πρωτοβουλία του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προβάλει την Ελληνική ατζέντα στο παγκόσμιο στερέωμα. Στην Ηλεία στην περιοχή του Κάτω Σαμικού διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Με αυτή την ιστορική αναφορά, ζήτησα από τον κ. Πρέσβη να μεταφέρει πρόσκληση στον κύριο Τζον Κέρι για επίσκεψη στην Ηλεία, την Αρχαία Ολυμπία και το Σαμικό, για συμπερίληψη της περιοχής σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που υιοθέτησε την πρότασή μου την οποία θα μεταβιβάσει στον κ. Κέρι και αναμένουμε να ανταποκριθεί θετικά και να επισκεφθεί την Ηλεία αυτό το πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών και σημαντικός πολιτικός».

 

 

Περισσότερα Νέα